Normal_9432

TILBURG - De werken van Vincent van Gogh zijn door de jaren flink verkleurd. Hoe de schilder ze ooit bedoeld heeft, zal met digitale reconstructietechnieken aan het licht worden gebracht door een gezamenlijk onderzoeksproject van conservatoren, restauratoren en de universiteiten van Tilburg en Delft.

Eric Postma, hoogleraar kunstmatige intelligentie aan de Tilburgse School of Humanities, heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek een subsidie van zes ton ontvangen voor dit onderzoek.

Het interdisciplinaire onderzoek richt zich op de gebruikte kleuren en hun verouderingsprocessen. Daarbij onderzoeken het Van Gogh Museum en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed voornamelijk de chemische en fysische aspecten, terwijl Tilburg University met de Delftse universiteit zich toeleggen op de informatica.

Postma: ‘Tijd heeft invloed op het pigment van de schilderijen. Het is niet zo simpel dat je kunt stellen dat bepaalde kleuren vervagen; allerlei fysische en chemische processen hebben daar invloed op. We gaan nu zoveel mogelijk schilderijen onderzoeken en sluiten aan bij modellen met eerdere onderzoeksresultaten van bijvoorbeeld de Slaapkamer van Van Gogh en de Sterrennacht. Door toepassing van digitale modellen met alle gegevens hopen we meer te kunnen zeggen over hoe de oorspronkelijke kleuren eruit hebben gezien.'

Daarbij stellen de onderzoekers zich ook de vraag of we de werken van Van Gogh in de oorspronkelijke kleuren nog wel mooi vinden.

Internationale belangstelling
Het onderzoek trekt inmiddels ook internationaal veel belangstelling, met name in de VS, waar wetenschappers hopen dat de resultaten breder, bij andere schilders, ingezet kunnen worden. Postma: ‘Amerikaanse wetenschappers willen graag met ons samenwerken en erkennen de unieke Nederlandse positie, ook omdat wij gelden als land met topschilders.'

In totaal heeft de NWO 3,6 miljoen euro ter beschikking gesteld. Het onderzoek heeft een looptijd van vier jaar. De samenwerking betreft Tilburg University, Delft University of Technology, het Van Gogh Museum en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

© Nationale Onderwijsgids