UTRECHT - De Europese Commissie heeft vandaag het onderzoeksproject Common Language Resources and Technology Infrastructure for the Humanities and Social Sciences (CLARIN) een belangrijke stimulans gegeven door de toekenning van een EU-status.
CLARIN maakt toegang voor iedere wetenschapper vanaf zijn eigen computer tot digitale archieven in Europa op een uniforme manier mogelijk. CLARIN is vanaf heden een European Research Infrastructure Consortium (ERIC), en krijgt dezelfde administratieve mogelijkheden en belastingvoordelen als andere internationale organisaties. De Universiteit Utrecht is coördinator van CLARIN.
CLARIN kan zich dankzij haar nieuwe status verder ontwikkelen en digitale archieven ter beschikking stellen aan onderzoekers, vooral op het gebied van de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen.
Rijkdom aan digitale bronnen
CLARIN faciliteert de toegang tot meertalige en multiculturele data voor Europese wetenschappers. De omvang van geschreven en gesproken teksten en visuele opnames groeit exponentieel. Het is voor individuele wetenschappers vaak onmogelijk om zelf de rijkdom aan digitale bronnen en tools te gebruiken zonder technische achtergrondkennis. CLARIN maakt die toegang mogelijk, gewoon bij de wetenschapper zelf, op de eigen computer, zonder de wirwar van technische systemen en copyright- en licentieregels.
Tekst, geluid en video
Uniek is bovendien dat de digitale tekst-, geluid- en videobestanden in deze archieven gekoppeld worden met geavanceerde taal- en spraaktechnologische gereedschappen. Zo kunnen onderzoekers complexe bewerkingen op het materiaal uitvoeren zonder dat daarvoor specialistische taal- of spraaktechnologische kennis nodig is.
CLARIN
De kosten van CLARIN bedragen 104 miljoen euro. De Universiteit Utrecht coördineert CLARIN. Het is het tweede infrastructurele project dat de EU-ERIC status ontvangt. De flexibele ERIC status verzekert de lange termijn-stabiliteit voor EU onderzoeksfaciliteiten.
© Nationale Onderwijsgids