Normal_9836

AMSTERDAM (Novum) - Ongeveer duizend schoonmakers hebben maandagochtend de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam bezet. Met een sit-in protesteren zij tegen deze in hun ogen 'slechte opdrachtgever'. Dat meldt bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten tegenover Novum Nieuws.

Later op de dag volgt nog een actie van nog eens duizend schoonmakers elders in het land. Met de zitacties willen de schoonmakers aangeven dat zij 'moe zijn van de maar voortdurende impasse in de onderhandelingen over een nieuwe schoonmaak-cao'. "En we zijn van plan voorlopig te blijven zitten", geeft Meyer aan.

Voor de VU is gekozen omdat deze universiteit volgens de schoonmakers maar blijft bezuinigen op de schoonmaak. Bovendien heeft deze universiteit volgens de vakbond in de afgelopen weken stakingsbrekers ingehuurd en de tijdelijke contracten van enkele stakers zonder reden niet verlengd. "Er waren zeker niet minder mensen nodig, en toch moesten zij er toevallig uit", constateerde Meyer.

Bij de actie op de VU sluiten studenten en leraren zich aan. De komende dagen worden de schoonmakers vergezeld bij hun acties door onder meer thuiszorgers. Volgens Meyer moet de Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW zich dan ook zorgen gaan maken. "Als de angel er niet wordt uitgehaald, is dit misschien wel een begin van een bredere maatschappelijke onrust", denkt de vakbondsman.

Op maandag werd het stakingsrecord van 2010 verbroken. Er wordt nu voor de tiende week actiegevoerd voor een betere cao. Ongeveer drieduizend schoonmakers doen mee aan de begin dit jaar gestarte acties. Zij willen onder meer een hoger loon.

De zitacties van maandag zijn 'nadrukkelijk bedoeld om weer aan tafel te gaan', geeft Meyer aan. "Wij zijn bereid om water bij de wijn te doen, maar voor onderhandelingen is een tweede partij nodig." De werkgeversorganisatie in de schoonmaakbranche OSB heeft een paar weken geleden een eindbod gedaan met onder meer vijf procent meer loon.

Volgens Meyer richten de schoonmakers zich echter vooral op doorbetaling bij ziekte. "Bij heel veel beroepsgroepen is dat wel normaal", stelt Meyer na onderzoek door FNV Bondgenoten. Onder de huidige cao krijgen schoonmakers de eerste uren van ziekte niet doorbetaald.