Normal_10352

UTRECHT - Intrinsiek gemotiveerde geneeskundestudenten studeren beter en halen hogere cijfers. Vrouwelijke studenten zijn vaker intrinsiek gemotiveerd dan mannen.

Dat concludeert arts en onderzoeker Rashmi Kusurkar na onderzoek aan het Vrij Universiteit Medisch Centrum (VUMC) te Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht. Kusurkar promoveert aanstaande dinsdag op haar onderzoek.

Kusurkar onderzocht via vragenlijsten ongeveer 1.500 geneeskundestudenten aan het VUMC en het UMC Utrecht. In verschillende deelonderzoeken deelde ze studenten in op basis van leerstrategie en motivatie.

Intrinsiek gemotiveerde studenten willen tentamens halen en afstuderen omdat ze de studie geneeskunde interessant vinden. Extrinsiek gemotiveerde studenten willen arts worden vanwege bijvoorbeeld de status van het beroep, het bijbehorende salaris of druk vanuit thuis.

Vrouwen scoren hoger dan mannen
Intrinsiek gemotiveerde studenten blijken vaker te studeren via een dieptestrategie en ook hogere cijfers te halen. Verder halen vrouwen hogere overall motivatiescores en zijn ze juist minder extrinsiek gemotiveerd (vrouwen scoorden in haar onderzoek 57 van 80 punten op een motivatie-schaal, mannen 54).

Vrouwelijke geneeskundestudenten halen ook hogere cijfers dan mannelijke collega's.

Sociaal wenselijk
Kusurkar waarschuwt ook dat studenten mogelijk sociaal wenselijke antwoorden zullen geven bij een selectiegesprek voor toelating tot een studie geneeskunde, nu de numerus fixus wordt afgeschaft. Motivatie laat zich niet meten in een dergelijk gesprek, volgens de onderzoekster.

Ze pleit ervoor dat de studie zelf motiverend moet gaan werken, door bijvoorbeeld studenten meer autonomie te geven.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink