GRONINGEN - Op 2 april hebben vertegenwoordigers van de kennisinstellingen, de overheid en het bedrijfsleven hun handtekening geplaatst onder het ‘Nederlands Kennis- en Innovatiecontract' voor de negen topsectoren. Namens de universiteiten werd de overeenkomst getekend door VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda. Namens NWO tekende voorzitter Jos Engelen.
Ook de Rijksuniversiteit Groningen onderschrijft het topsectorenbeleid dat ten grondslag ligt aan de overeenkomst en zal er bijdragen aan leveren. Er is een goede aansluiting te maken met de drie RUG-profileringsthema's Healthy Ageing, Energy en Sustainable Society.
‘Hele mooie kansen'
Op dit moment is de participatie van de RUG in de topsectoren Agro & Food, Chemistry (Bio-based Economy), Energy en Life Sciences & Health het verst gevorderd. Ook voor de andere zes topsectoren zijn gedetailleerde intentieverklaringen, gericht aan het Minsterie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), ondertekend. Op korte termijn zullen nieuwe samenwerkingen met het bedrijfsleven tot stand komen en bestaande projecten worden uitgebreid.
Van die bestaande samenwerkingen is het Carbohydrate Competence Center (CCC) waarin de RUG een belangrijke rol speelt, een sprekend voorbeeld. Eersterangs wetenschappelijk onderzoek en industriële innovatie gaan bij dit kenniscentrum hand in hand, waarbij een gebied bestreken wordt dat varieert van gezonde voeding tot bioraffinage.
Wetenschappelijk directeur prof. dr. Lubbert Dijkhuizen meent dan ook dat het nieuwe beleid van het ministerie EL&I het CCC op het lijf is geschreven. "Het topsectorenbeleid biedt hele mooie kansen om hele mooie wetenschap te doen," zegt hij.
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen