Normal_10683

MAASTRICHT - Met ingang van het volgend studiejaar start een nieuwe multidisciplinaire onderzoeksmaster aan de Universiteit Maastricht: Neuroeconomics.

Het doel is om gedragseconomisch onderzoek te koppelen aan hersenonderzoek om zo tot betere verklaringen te komen onder welke omstandigheden mensen tot besluiten komen. Uiteindelijk is het de bedoeling om daarmee economische modellen te verbeteren die leiden tot betere economische voorspellingen.

Studenten en afgestudeerden gaan bijvoorbeeld onderzoeken hoe mensen reageren op bepaalde prikkels en hoe dit gekoppeld is aan wat zich afspeelt in het brein als we bepaalde beslissingen nemen. Stuurt het brein een intrinsieke motivatie aan om je werk zo goed mogelijk te doen (jonge mensen opleiden, of een goed financieel product aanbieden) of is het de extrinsieke motivatie (de bonus of prestatiebeloning) waarop wordt gereageerd?

De opleiding is uniek in Nederland. In Europa wordt alleen in Zürich een vergelijkbaar programma aangeboden, en in de Verenigde Staten een handjevol. Het is een ambitieus programma waarbij veel wiskundige modellen, statistiek en neurowetenschappelijke methodes aan bod komen. Daarom is het ook een selectief programma, geïnteresseerde studenten moeten een motivatiebrief schrijven en aanbevelingsbrieven leveren en worden op basis daarvan gescreend en eventueel uitgenodigd voor een gesprek. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden tot 15 april.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen