UTRECHT - Dertig topstudenten uit verschillende disciplines, van alle Nederlandse universiteiten, zijn geselecteerd voor de Netherlands - Asia Honours Summer School 2012. Deze eerste groep studenten zal de komende zomer gedurende vier weken twee summer school cursussen volgen aan de Chinese University of Hong Kong.
Het initiatief en de financiering voor deze summer school wordt mogelijk gemaakt dankzij een unieke publiek-private samenwerking tussen Nederlandse universiteiten, bedrijven en ministeries. De partners erkennen het groeiende belang van China en de urgentie om daar nu gezamenlijk voor in actie te komen.
De selectiecommissie bestond uit Yvonne van Rooy (Universiteit Utrecht), Dirk Jan van den Berg (TU Delft), Alexander Rinnooy Kan (SER), Marjan Oudeman (AkzoNobel) en Wiebe Draijer (McKinsey). Per Nederlandse universiteit zijn 2 tot 3 studenten geselecteerd, daarvan doet in totaal 20 procent een alpha-, 40 procent een beta- en 40 procent een gamma-studie. De verdeling man/vrouw is 50/50.
De dynamiek van Azië
Azië en vooral China is op vele manieren van toenemend belang voor Nederland, dat blijkt onder andere uit het recent uitgebrachte advies van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid over China. De Nederlandse universiteiten en het bedrijfsleven hebben nu met de overheid de handen ineen geslagen om de jonge generatie in aanraking te brengen met de dynamiek van Azië en de kansen die dit werelddeel Nederland biedt.
Contact met bedrijven en ondernemers
Deze eerste groep studenten volgt gedurende vier weken twee summer school cursussen aan de Chinese University of Hong Kong. De cursussen variëren van een introductiecursus International Business tot Chinese Cultuur en Maatschappij. Aansluitend brengen de studenten een bezoek aan Sjanghai, waar zij onder andere in contact komen met in China gevestigde Nederlandse bedrijven en ondernemers.
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen