Normal_pexels-cottonbro-studio-7207559

De kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang is goed. Maar om de kwaliteit op peil te houden, heeft ons land flink wat extra pedagogisch medewerkers nodig. Heb jij er weleens over nagedacht om pedagogisch medewerker te worden? Wij leggen je uit wat een pedagogisch medewerker doet, welke opleiding je ervoor volgt en wat je kunt verdienen.

Pedagogisch medewerker kinderopvang 

Een pedagogisch medewerker werkt op de kinderopvang. Hij of zij begeleidt kinderen in hun spel en ontwikkeling, maar biedt ze ook de zorg die ze nodig hebben. Onder de kinderopvang valt naast de dagopvang, ook de peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Op de buitenschoolse opvang kun je oudere kinderen verwachten dan de kinderen die naar de reguliere kinderopvang of peuterspeelzaal gaan. Afhankelijk van de route die je kiest, werk je dus met kinderen tussen de 0 en 13 jaar oud. 

Wat doet een pedagogisch medewerker? 

In de praktijk houd je je dagelijks bezig met het spelen met en verzorgen van baby’s en jonge kinderen. Een pedagogisch medewerker verschoont bijvoorbeeld luiers, geeft kinderen te eten en plant en organiseert allerlei activiteiten. Ook is het belangrijk om als pedagogisch medewerker goed contact te onderhouden met ouders en verzorgers én natuurlijk te luisteren naar de kinderen als zij hulp nodig hebben.

Opleiding tot pedagogisch medewerker 

Als je pedagogisch medewerker wilt worden, volg je hiervoor een BBL-opleiding, BOL-opleiding of volg je een niveau 3 of 4 mbo-opleiding. De mbo-opleiding niveau 3 of 4 duurt gemiddeld zo’n twee tot drie jaar en bevat ook stages op de kinderopvang. Zo leer je niet alleen de theoretische kennis die een pedagogisch medewerker moet bezitten, maar leer je dit ook in de praktijk te brengen. 

De opleiding tot pedagogisch medewerker via de BBL-opleiding houdt in dat je via werken en leren pedagogisch medewerker wordt. Daarbij ga je gelijk aan de slag bij een erkend bedrijf en doe je meteen praktisch kennis en ervaring. Een gespecialiseerd pedagogisch medewerker word je ook via een BBL-opleiding.

Volg je de opleiding pedagogisch medewerker niveau 3, dan leer je je volledig te richten op het werken met kinderen en blijven de coördinerende taken of extra verantwoordelijkheden buiten beschouwing. Kies je voor de opleiding tot pedagogisch medewerker niveau 4, dan krijg je meer verantwoordelijkheden en kun je later bijvoorbeeld ook leidinggevende worden of financiële taken op je krijgen. 

Toekomstig pedagogisch medewerkers kunnen ook via het hbo hun doel bereiken. Bijvoorbeeld door hbo pedagogiek te studeren. Pedagogen zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren tussen de 0 en 23 jaar.

Tot slot is er ook nog een speciaal ontwikkelde opleiding tot pedagogisch medewerker kinderopvang. Volg je deze studie, dan ga je erna echt werken in de kinderopvang

Wat verdien je als pedagogisch medewerker? 

Pedagogisch medewerkers hebben een gemiddeld salaris van tussen de 1.979 euro en 3.072 euro per maand. Hoeveel je als pedagogisch medewerker uiteindelijk verdient hangt af van je opleiding en ervaring. Een startende pedagogisch medewerker met een mbo-opleiding niveau 3 zal ongeveer 1.979 euro per maand verdienen, met een uiteindelijke uitloop naar 2.828 euro. Heb je een hbo-opleiding tot pedagogisch medewerker gevolgd of mbo-niveau 4 afgerond, dan start je waarschijnlijk rond de 2.069 euro en verdien je maximaal 3.072 euro. 

Werken bij Humankind

Denk je eraan om pedagogisch medewerker te worden? Vacatures in de kinderopvang zijn er genoeg. Zo ook bij Humankind. Werken bij Humankind betekent je inzetten voor optimale groei en bloei van ieder kind. Met hart, hoofd en handen. De kinderopvangorganisatie is een vernieuwer met een droom. En heeft een schat aan ervaring en brede pedagogische expertise. Help je mee? Voor zowel pedagogisch professionals als mensen met ambitie en een hart voor kinderen, zijn er veel mogelijkheden.