Normal_image001-6

In het derde kwartaal van 2022 steeg het ziekteverzuim onder werknemers van zowel bedrijven als de overheid naar 5%, wat het hoogste niveau in twintig jaar is. De toename in ziekteverzuim heeft een aanzienlijk effect op de opdrachtgevers van Rapasso, wat zich direct vertaalt in de groei van het cliëntvolgsysteem. Als deze groei aanhoudt, zullen er in Rapasso tegenover 2022 driemaal zo veel trajecten worden gestart.

Oorzaak van verzuim

Het verzuimpercentage is hoog en daarbij neemt ook de verzuimduur toe. Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van de langdurige verzuimgevallen veroorzaakt wordt door psychische klachten, die vaak werk gerelateerd zijn. Werknemers met een burn-out zitten gemiddeld 279 dagen ziek thuis, wat de gemiddelde verzuimduur aanzienlijk verhoogt. Een oorzaak van deze mentale klachten is de krappe arbeidsmarkt, die de werkdruk onder werknemers verhoogt en zo bijdraagt aan de toename van verzuim.

 

Daarnaast blijft ook het coronavirus een rol spelen in de verzuimontwikkeling. Hoewel het aantal opnames afneemt, blijven mensen vaker thuis met milde symptomen en griepklachten.

Psychisch verzuim voorkomen

Wanneer een werknemer kampt met psychische klachten en thuis moet blijven, kan dit vaak langere tijd duren. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor zowel de werkgever als andere werknemers. De werkgever zal de betreffende werknemer voor langere tijd moeten missen en het kan de werkdruk van collega's verhogen. Daarom is het extra belangrijk om psychische klachten te signaleren en verzuim te voorkomen.

 

Psychische klachten kunnen een grote impact hebben op het welzijn van werknemers en de prestaties van een bedrijf. Het is dan ook belangrijk voor werkgevers om alert te zijn op de signalen van psychische problemen en deze serieus te nemen. Door tijdig in te grijpen en ondersteuning te bieden aan werknemers die kampt met psychische klachten, kan langdurig verzuim worden voorkomen en kan de productiviteit van het bedrijf op peil blijven.

 

5 manieren om psychisch verzuim te voorkomen:

1.     Blijf in contact met je werknemer

2.     Herken signalen die kunnen leiden tot psychisch verzuim

3.     Wees extra alert als er veel verandert in het bedrijf of de organisatie

4.     Schakel op tijd hulp in

5.     Werk aan de duurzame inzetbaarheid

Van verzuim naar duurzame inzetbaarheid

Als werkgever is het belangrijk om aan de duurzame inzetbaarheid van de werknemers te werken. Duurzame inzetbaarheid draagt bij om verzuim terug te dringen. Je houdt op deze manier werknemers tevreden en gezond. Het cliëntvolgsysteem Rapasso maakt duurzame inzetbaarheid gemakkelijker. Door de organisatie te ondersteunen op gebied van administratie kan de aandacht volledig liggen op de duurzame inzetbaarheid van werknemers.