Videospellen zijn een van de belangrijkste hobby's en inspireren steeds meer mensen. Maar het hoeft niet altijd de console te zijn. Ondertussen gokken gepassioneerde gamers in het casino op hun smartphone en blijven ze mobiel en flexibel.
Maar wat is het nut van videogames? Zijn ze slechts een tijdverdrijf of hebben ze mogelijk zelfs een positieve invloed op de concentratie van mensen? Er zijn steeds meer bevindingen in dit verband die het negatieve imago van games geleidelijk ontkrachten.
Geruchten en waarheden - waarom de angst voor videospelletjes ongegrond is
Ze zouden aanzetten tot geweld, het gezichtsvermogen aantasten en de geest afstompen. Al jaren wordt er niets goeds gezegd over videospellen, maar zijn alle geruchten waar? Niet echt, zoals inmiddels is gebleken. Er zijn studies geweest die duidelijk aantonen dat gamers zich juist veel beter kunnen concentreren en focussen omdat ze hun hersengebieden trainen in games.
Maar dat betekent niet dat elke vrije minuut moet worden doorgebracht met je smartphone en je favoriete spel. Ook tijdens het werk kan een game afleiden, bijvoorbeeld omdat de gedachten steeds afdwalen naar de volgende missie. De manier waarop mensen met videogames omgaan is bepalend voor het effect dat ze op hen hebben.
Als ze geen kwaad kunnen, kunnen ze dan wel goed doen?
Het lijkt dus bewezen dat videospelletjes geen kwaad kunnen, zolang ze niet onder werktijd worden gebruikt en het werk daardoor wordt verwaarloosd. Maar hebben ze ook een positief nut voor mensen? Dat lijkt grotendeels af te hangen van het spel zelf. Een simpel spelletje als Candy Crush op de smartphone is meer voor ontspanning en tijdverdrijf, maar heeft minder invloed op de concentratie.
Veel shooters daarentegen helpen de aandacht te verhogen. De speler moet bij zo'n spel al zijn zintuigen gebruiken. Hij moet horen of een tegenstander zich met voetstappen aankondigt. Tegelijkertijd moet hij het hele scherm in de gaten houden voor het geval hij iets ziet. Hij speelt onder spanning en constante focus, en dit zou het concentratievermogen helpen versterken.
Veel mensen zijn niet meer gewend zich urenlang op één onderwerp te concentreren. Bij gamen is dat echter precies wat nodig is. Het gaat om kleine details in het spel die de speler van de overwinning of de nederlaag scheiden. En dat is precies waar het vermogen om alle zintuigen te gebruiken bij het spelen voor nodig is.
Conclusie: Computerspellen kunnen een positief effect hebben op het concentratievermogen
De oude verhalen over de wreedheid van gamers zijn al lang ontkracht. Gamers zijn zelfs uiterst sociale wezens die in multiplayer games met anderen samenspelen. Dit bevordert weer het vermogen om in teamverband te werken, wat ook in het beroepsleven een grote rol speelt. Wie niet in staat is gezamenlijke plannen met anderen uit te werken, staat vaak alleen in het leven (en in het spel).
En ook het concentratievermogen komt ten goede wanneer de gokker zijn volledige aandacht aan één gebied kan geven. Er is meer onderzoek nodig om de effecten op de hersenen te valideren. Maar de studies tot nu toe tonen duidelijk aan: computerspelletjes maken mensen niet dom, ze kunnen zelfs helpen bij de ontwikkeling!