Normal_pexels-karolina-grabowska-4386476

Heeft u geen recht meer op een reguliere studiefinanciering? Dan is er misschien nog een andere optie om geld te kunnen lenen. Houdt er wel rekening mee dat voor deze lening een BKR-registratie wordt gedaan. In dit artikel worden de belangrijkste punten van een BKR-registratie uitgewerkt.

De informatie over deze leningen zijn te vinden op de website van Becam. Daarnaast is er informatie te vinden op de website van DUO.

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Deze stichting houdt zich sinds 1965 bezig met Nederland financieel gezond te maken en houden. Dit doen zij door het verzamelen en beheren van kredietgegevens. Door het beheren van deze gegevens kunnen zij ervoor zorgen dat Nederlanders een krediet afsluiten dat bij de persoon past. Hierdoor wordt voorkomen dat de persoon in financiële problemen komt. Met deze kredietgegevens helpen zij ook financiële organisaties en gemeenten. Gemeenten worden geholpen door bijvoorbeeld de betalingsachterstanden en schulden tijdig te kunnen signaleren bij de inwoners. Financiële organisaties worden geholpen bij het voorkomen van fraude met betrekking tot kredietverlening. Vaak zijn er veel vragen met betrekking tot het BKR. In dit artikel gaan wij dieper in op de volgende onderwerpen:

  • Wat staat er geregistreerd;
  • Betekenis van een BKR-registratie;
  • Verschil positieve- en negatieve registraties;
  • Termijn dat u geregistreerd staat.

 

Wat staat er geregistreerd?

Bij het BKR staan zakelijke kredieten die hoger zijn dan €1.000,- waarvoor de persoon persoonlijk aansprakelijk is geregistreerd. Particuliere kredieten die hoger zijn dan €250,- en de looptijd langer is dan één maand, staan ook bij het BKR geregistreerd. Gebeurtenissen die tijdens de looptijd van het krediet gebeuren staan ook geregistreerd. Denk hierbij aan het achterlopen van betalingen, het inlopen van een betalingsachterstand of bijzonderheden, zoals het opeisen van de lening.

Er zijn ook een aantal leningen die niet bij het BKR bekend zijn. De volgende leningen vallen daaronder:

  • Betalingsachterstanden zorgverzekeraars, energieleveranciers, de Belastingdienst en woningcorporaties;
  • De hypotheek van een eigen huis. Tenzij er achtergelopen wordt met de betaling van de hypotheek;
  • Een studieschuld;
  • Een lening van familie of vrienden.

 

Betekenis van een BKR-registratie

Als een persoon een BKR-registratie heeft, kan een kredietverstrekker de leningen zien die de persoon momenteel heeft of heeft gehad. Naast de leningen ziet de verstrekker ook het betaalgedrag bij deze leningen. Een eventuele betalingsachterstand is niet zichtbaar. Aan de hand van deze inzichten kan de kredietverstrekker bepalen of het verantwoord is dat de persoon een nieuwe lening aangaat.

 

Verschil positieve- en negatieve registraties

Bij het BKR zijn er verschillende registraties, namelijk positieve- en negatieve registraties. Als de lening zonder problemen wordt afgelost krijgt de persoon een positieve registratie. Deze positieve registratie werkt in het voordeel als de persoon later weer een lening wil afsluiten. Negatieve registraties krijgen personen waarbij de betaling niet vlekkeloos is verlopen of verloopt. Oorzaken voor een negatieve registratie zijn:

  • Als er na een betalingsachterstand een aflossingsregeling wordt getroffen;
  • Achterlopen met betalingen;
  • Bijzonderheden, bijvoorbeeld het opeisen van een lening.

 

Termijn dat u geregistreerd staat

De tijd dat de persoon geregistreerd staat bij het BKR is zolang het krediet loopt. Als het krediet is afgelost bij de kredietverstrekker en dit is doorgegeven aan het BKR, blijft de positieve- of negatieve registratie nog vijf jaar staan.