Normal_pexels-fauxels-3184328__1_

In het onderwijs wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een outplacementtraject bij (dreigend) ontslag. Een dreigend ontslag levert logischerwijs veel zorgen op. Vind ik nog wel een nieuwe baan? Hoe kom ik deze periode van werkloosheid door? Misschien is er zelfs wel sprake van weerstand. Dit is niet meer dan normaal. Een ontslag zorgt voor onzekerheid. Je weet niet wat de toekomst brengt. Outplacement is een goede manier om meer rust te creëren, orde op zaken te stellen en de kans op een nieuwe baan te vergroten. Maar wat houdt dit traject precies in?

Bezuinigingen in het onderwijs 


Het is niet gek dat outplacement steeds vaker wordt toegepast in het onderwijs. Want ondanks de personeelstekorten, zien we ook dat er heel veel bezuinigd wordt. Dit betekent dat veel scholen het met simpelweg minder personeel moeten doen. Niet direct omdat er geen personeel te vinden is, maar omdat er geen geld is om meer mensen aan te nemen. Ook zien we dat op veel primaire scholen de leerlingenaantallen teruglopen. Dan zullen de kosten gedrukt moeten worden en zullen personeelsleden ook losgelaten moeten worden. Ontslag door onmacht dus. Werkgevers kunnen de leraren dan een outplacementtraject aanbieden als onderdeel van de ontslagregeling. Het doel is om de leraar zo snel mogelijk aan een nieuwe baan te helpen en zo de gevolgen van het ontslag te verzachten. 

Hoe ziet de outplacement eruit? 


Bij outplacement wordt er vaak eerst gesproken met de leraar over het dreigende ontslag. Meestal gebeurt dit niet op staande voet, maar volgt er een periode. Als er tegelijkertijd een outplacementtraject wordt gestart, betekent dit meestal dat de leraar gewoon op zijn huidige school kan blijven werken totdat een nieuwe baan is gevonden. Dit is natuurlijk niet oneindig mogelijk, dus meestal wordt een tijdslimiet van circa 6 maanden tot een jaar gesteld. Binnen die periode moet een nieuwe baan worden gevonden en anders volgt alsnog ontslag. Dit is dan ook de manier voor de leraar om geen periode van echte werkloosheid te ervaren. 

 

Wat gebeurt er tijdens het traject? 


Het voornaamste doel van het traject is om de leraar te begeleiden bij het vinden van een nieuwe baan. Dat begint met het inventariseren van de kwaliteiten. Meestal zit de liefde voor het onderwijs erg diep. De kans is dus klein dat hij van sector wil veranderen. Maar misschien kan door deze inventarisatie wel duidelijk worden dat hij misschien beter op zijn plek is in het voortgezet onderwijs of misschien wel op speciaal onderwijs.Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden in het onderwijs. Dit maakt de zoektocht natuurlijk al direct anders. De leraar kan deze tijd dan ook gebruiken om te onderzoeken welke baan echt bij hem past.

Vervolgens wordt er gekeken naar de huidige arbeidsmarkt. Welke vacatures zijn op dit moment beschikbaar? En hoe maak je de meeste kans om deze functie binnen te slepen? De coach helpt om verschillende sollicitatietechnieken onder de knie te krijgen. De begeleiding blijft dus stand houden totdat er een baan gevonden is.