Normal_client-during-beard-and-moustache-grooming-in-barb-2022-02-02-04-52-19-utc1

Alleen al het woord ‘barbier’ zorgt er bij veel mensen voor dat ze in gedachten direct terugreizen in de tijd. Niet verwonderlijk, want het eeuwenoude beroep had een centrale positie in de samenleving. Al in het oude Egypte lieten mannen hun snor en baard graag door een professional onder handen nemen. Zelf waren ze niet zo handig met de vlijmscherpe scheermessen en bovendien was een bezoekje aan de barbier meteen een mooie gelegenheid om even bij te babbelen met andere heren. Ook vandaag de dag nog vervult de barbier deze twee rollen.

Laat je inspireren door de specialist in baardverzorging

Sinds enkele jaren zijn snorren en baarden weer populairder dan ooit. Een opleiding tot barbier kun je bij verschillende instituten volgen. Je leert er alles over de verzorging van gezichtsbeharing, het onderhoud van barbiermaterialen en natuurlijk de fijne kneepjes van het vak. Wie daar overigens ook alles van weet, is De Baardman. Deze onafhankelijke baardenspecialist is dé expert op het gebied van baardverzorging. Ben je geïnteresseerd in het barbiersvak, neem dan voor wat extra inspiratie ook zeker eens een kijkje op zijn website. 

De barbier is terug van weggeweest

Terug naar de barbier. Aan het eind van de negentiende eeuw vierde die zijn hoogtijdagen. De twee wereldoorlogen maakten daar echter korte metten mee. Bovendien werden er consumentenproducten op de markt gebracht die een interessant alternatief vormden voor een bezoek aan de barbier of de kapper. Een tijdlang waren er dan ook nauwelijks barbierspalen -je weet wel, die blauw, rood en wit gestreepte uithangborden aan de gevels van barbierzaken- in het straatbeeld te bekennen. Vandaag de dag weet de moderne man de weg naar de barbier echter weer te vinden. 

Een toekomstige carrière als barbier

Ondanks de geavanceerde scheerapparatuur die op de markt verkrijgbaar is, is een bezoek aan de barbier een waar verwenmoment. In ons drukke bestaan kiezen we steeds vaker bewust voor selfcare. Je carrièrekansen als barbier zijn dan ook niet gering. 

Om barbier te worden, kun je verschillende opleidingen volgen

Geïnteresseerd in het barbiersvak? De belangrijkste vraag die dan rijst, is: ‘Welke opleiding heb ik daarvoor nodig?’ Het fijne is dat daar niet één specifiek antwoord op bestaat. Wil je dit vak leren, dan heb je namelijk de keuze uit verschillende opleidingen. Zo kun je deze combineren met een opleiding tot kapper, maar wanneer je je écht wilt specialiseren, volg je een opleiding bij een van de vele barbiersscholen die ons land inmiddels rijk is. Een korte online zoektocht geeft je al gauw inzicht in de scholen waarbij je in jouw regio terechtkunt. 

Het opleidingsprogramma

De meeste specialistische opleidingen hebben een vergelijkbaar programma. Doorgaans volg je een cursus van twintig, dertig of veertig weken waarbij je één dag per week in de basistechnieken wordt getraind. Je kunt daarbij denken aan het trimmen van een baard of het scheren met een open scheermes. Ook leer je hoe je je klanten een persoonlijk advies kunt geven op basis van hun stijl en gezichtsvorm. 

Heb je een vooropleiding of ervaring nodig om een opleiding tot barbier te volgen?

Om barbier te worden, heb je geen ervaring of vooropleiding nodig. Dat neemt natuurlijk niet weg dat een groot deel van de instituten trainingen aanbiedt die afgestemd zijn op de verschillende niveaus. Cursisten die bijvoorbeeld al kapperservaring hebben, zullen daardoor een ander traject doorlopen dan cursisten voor wie dat niet geldt. 

Een opleiding voor zowel heren als dames

Behalve dat er voor een opleiding tot barbier geen strikte eisen op het gebied van opleiding en ervaring gelden, kun je ook nog eens op iedere gewenste leeftijd instromen. En mocht je je afvragen of het barbiersvak alleen voor mannen is: dat is het zeer zeker niet. Alhoewel het waar is dat de meerderheid van de barbiers man is, neemt dat niet weg dat je ook als meisje of vrouw aan deze opleiding kunt beginnen.