Normal_pexels-andrea-piacquadio-3760067

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om je bedrijf zo goed mogelijk te beschermen tegen risico’s. Dit kun je het beste doen door verzekeringen af te sluiten. Een inventarisverzekering is hier een voorbeeld van. Omdat deze verzekering niet verplicht is, wil je waarschijnlijk eerst weten wat een inventarisverzekering precies is. Dit helpt je namelijk om te bepalen of je deze verzekering nodig hebt. Om jou op weg te helpen, vertellen wij je hier hoe een zakelijke inventarisverzekering werkt.

Wat is een inventarisverzekering precies?

Als je een inventarisverzekering afsluit, bescherm je jouw bedrijf tegen verlies van of schade aan bedrijfsmiddelen. Je vangt namelijk de financiële risico’s op die hiermee gepaard gaan. Machines vallen bijvoorbeeld binnen de dekking van een zakelijke inventarisverzekering, maar dat geldt ook voor elektrische apparaten, meubels en andere eigendommen die je gebruikt voor de bedrijfsvoering.


Waarde van de inventaris wordt in kaart gebracht 


Wie een inventaris verzekering af wil sluiten, moet de waarde van zijn inventaris doorgeven aan de verzekeraar. Dit hoeft niet veel voeten in de aarde te hebben, want in principe kun je zelf bepalen wat de waarde van alle machines, elektrische apparaten en meubels is. Schat je de waarde (veel) te hoog in? Dan betaal je maandelijks een hogere premie voor deze verzekering. Een te lage waarde is ook niet handig, want dan krijg je bij schade of diefstal mogelijk veel minder geld uitgekeerd dan je inventaris daadwerkelijk waard is.

Wil je voorkomen dat je de waarde van je inventaris te hoog of te laag inschat? Dan is het niet verstandig om zelf een inschatting te maken. In dat geval kun je beter een professionele taxateur langs laten komen. Hier zijn weliswaar kosten aan verbonden, maar onderaan de streep kun je veel geld besparen door zo’n taxatie. Je voorkomt bovendien dat je te veel premie betaalt voor een zakelijke inventarisverzekering.


Meld schade of verlies bij je verzekeraar


Is je inventaris beschadigd door brand of zijn er tijdens een inbraak spullen weggenomen en heb je een zakelijke inventarisverzekering? Meld dit dan zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Zij vertellen je vervolgens precies wat je moet doen. De kans is groot dat ze willen dat je bewijsmateriaal aanlevert, zoals foto’s van de inventaris. Daarnaast moet je officieel een schadeclaim indienen. Ben je verzekerd voor de schade? Dan keert een verzekeraar geld uit voor het herstellen of vervangen van de beschadigde bedrijfsmiddelen. Je kunt ook een geldbedrag ontvangen dat gebaseerd is op de waarde van de inventaris. Een combinatie is ook mogelijk.


Iedere zakelijke inventarisverzekering is anders


Ondanks dat inventarisverzekeringen veel op elkaar lijken, zit er vaak behoorlijk veel verschil in. Sluit daarom nooit de eerste beste goederenverzekering – zoals een inventarisverzekering ook wel genoemd wordt – af, maar maak altijd eerst een vergelijking. Om jezelf tijd en moeite te besparen, gebruik je hier een vergelijkingssite voor. Verdiep je ook goed in de polisvoorwaarden.