Normal_171-pontes-271020-scaled-810x540_81__15_

Scholengroep Pontes is een combinatie van middelbare scholen met alle opleidingsvormen. Daarbij kunnen leerlingen zich verder ontwikkelen op het gebied van kunst, cultuur, techniek, sport en vreemde talen. Om de beste kwaliteit van onderwijs te kunnen waarborgen, is het dan ook vanzelfsprekend dat Scholengroep Pontes zijn leerlingen en werknemers een snel, stabiel en veilig Wi-Fi-netwerk wil aanbieden. Daarom werd besloten om in samenwerking met netwerkspecialist LANCOM Systems en partner Lumiad het netwerk te migreren naar Wi-Fi 6.

Digitalisering en BYOD

Scholengroep Pontes zorgt ervoor dat ongeveer 3000 leerlingen en 400 werknemers, verspreid over twee locaties in Goes en een locatie in Zierikzee, hun apparaten draadloos kunnen verbinden met het netwerk. Uiteraard maken zij nooit allemaal tegelijkertijd gebruik van het netwerk, maar de noodzaak voor een goed werkend Wi-Fi-netwerk is overduidelijk. Tegenwoordig heeft men vaak meer dan één apparaat dat met het internet verbonden is en vanwege de digitalisering in het onderwijs is er voor veel onderwijsprocessen een draadloos netwerk nodig. Zo hebben docenten allemaal een laptop van school die in de klas aan digiborden kan worden gekoppeld. Wi-Fi is hierbij van cruciaal belang. Ook zijn er zo’n 500 leerlingen van klas 1 tot en met klas 4 die een eigen laptop meenemen naar school.

“We vragen van onze studenten en medewerkers dat zij iets doen waar ze Wi-Fi voor nodig hebben, dus dan moet je zorgen dat het goed gefaciliteerd is”, zegt Erwin Ista, Hoofd ICT bij Scholengroep Pontes. “Laptops zijn tegenwoordig zeer afhankelijk van een stabiel netwerk. We kunnen het ons niet veroorloven dat bij storingen het primaire onderwijsproces wordt onderbroken. We hebben een lastige periode gehad, waarbij de Wi-Fi-apparatuur problemen had met de onderlinge communicatie. Gelukkig praten de apparaten inmiddels weer dezelfde taal.”

Upgrade naar Wi-Fi 6

Er werd al een aantal jaren gebruik gemaakt van een Wi-Fi 4-infrastructuur van LANCOM, die met behulp van Lumiad, een Wi-Fi-specialist uit Utrecht, verder werd geoptimaliseerd. Wim Bos, eigenaar van Lumiad, herinnert het zich nog goed: “Ze hebben zo’n zes jaar een goed werkend Wi-Fi-netwerk gehad voordat het tijd werd om het netwerk te upgraden. Voor het nieuwe systeem werd daarom besloten om opnieuw met LANCOM in zee te gaan.”

Lumiad heeft vervolgens samen met LANCOM de nieuwe infrastructuur uitgerold. Hierbij werd gekozen voor access points die zijn ontwikkeld voor omgevingen waar veel apparaten tegelijkertijd verbinding willen maken, zoals stadions, winkelcentra en schoolgebouwen. De uitdagende architectuur van de verschillende schoolgebouwen maakte het geen eenvoudige klus, zo verklaart Bos: “Een van de gebouwen heeft een ronde vorm met twee lange gangen, waar de lokalen omheen zijn gebouwd. Als in de pauze alle leerlingen tegelijkertijd door de gang lopen, is er een groot risico op overbelasting van het netwerk. Daarom is het belangrijk dat de access points strategisch worden geplaatst om kanaaloverlap te voorkomen.”

Taskforce

Bij de uitrol van het netwerk was het in het begin redelijk afzien. Om de problemen op te lossen werd een taskforce opgericht met IT-medewerkers van Lumiad, LANCOM en Pontes. Zij kregen de taak om alle data over het netwerk te loggen, zodat ontwikkelaars de programmatuur konden verbeteren. Met name de betrokkenheid en het oplossingsgericht denken van LANCOM en Lumiad hebben Ista overtuigd. “Concurrerende internationale Wi-Fi-fabrikanten zouden niet bij ons op locatie komen en direct intensief bij de eindgebruiker aan de slag gaan. LANCOM en Lumiad hebben de problemen op afstand en op locatie goed aangepakt. Zo zijn we samen goed uit de strijd gekomen.”

Stresstest

In december 2021 werd besloten om het Wi-Fi-netwerk van het Pieter Zeeman Lyceum in Zierikzee een stresstest te laten ondergaan, voordat de nieuwe locatie zijn deuren in januari 2022 zou openen. Ongeveer 600 leerlingen kregen een reeks opdrachten, zoals tegelijkertijd een filmpje downloaden, om de grenzen van het netwerk op te zoeken. Parallel werden kritische applicaties, waaronder Teams, opgezet om te checken welke activiteiten prioriteit zouden krijgen van het Wi-Fi-netwerk. De apparatuur slaagde met vlag en wimpel. Het downloaden van een filmpje werd vertraagd, omdat dit minder tijdkritisch is dan communicatietools zoals Teams. “De stresstest ging zelfs beter dan verwacht”, zo verklaart Bos. “We hadden verwacht dat als iedereen los zou gaan op het netwerk, dat het systeem dit niet aan zou kunnen. Uiteindelijk was dat niet het geval: de filmdownload verloor de strijd van Teams.”

Beheerd vanuit de cloud

Lumiad neemt ook diverse servicetaken over. Zo zijn zij verantwoordelijk voor het netwerkbeheer, de monitoring en eventuele troubleshooting. Dit doet Lumiad met behulp van de LANCOM Management Cloud. Via deze cloudoplossing voor netwerkbeheer wordt het netwerk continu gemonitord en kan deze efficiënt op afstand worden beheerd, zonder dat iemand van Lumiad ter plaatse aanwezig hoeft te zijn. Wat verder opvalt is dat Pontes vooroploopt ten opzichte van andere scholen, maar ook andere sectoren: “Wat nu in de NIS2-regelgeving naar voren komt op het gebied van beveiliging, dat doet Pontes al acht jaar. Zij voldoen al jaren aan de strenge eisen waar banken, de zorg en andere kritische instellingen aan moeten voldoen. Eenvoudig Wi-Fi bestaat niet meer, Wi-Fi is altijd kritisch geworden”, aldus Bos.

Ook Ajin Ku, Country Manager Benelux bij LANCOM is tevreden met het resultaat: “We zijn trots dat we dit project samen met onze strategische partner Lumiad succesvol hebben uitgevoerd. Scholengroep Pontes is al jaren een gezamenlijke klant en we kijken er naar uit om ook de komende jaren nog succesvol samen te werken.”