In Nederland is seksuele voorlichting een verplicht onderdeel op de middelbare school. Want jongeren ontwikkelen in die fase een interesse in seks en alles wat ermee te maken heeft. Om welke redenen is het zo belangrijk dat ze goed voorgelicht worden?
Accurate kennis overdragen en onjuistheden vermijden
Er gaat nog altijd veel verkeerde informatie over seks en zwangerschap rond. Voorlichting op school garandeert dat leerlingen de juiste en wetenschappelijk onderbouwde informatie leren. Hierdoor is de kans groter dat ze fouten voorkomen en hun eerste seksuele ervaringen op een gezonde en veilige manier plaatsvinden.
Het bevorderen van gezonde relaties
Seksuele voorlichting is meer dan het geven van informatie over fysiologie en anatomie. Het gaat ook over communicatie. Waar liggen je eigen grenzen en hoe ga je respectvol om met seksuele partners? Seksuele voorlichting motiveert jongeren om hierover na te denken zodat ze op een later moment betere beslissingen nemen.
Preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen
Door het geven van seksuele voorlichting zijn jongeren op de hoogte van de gevaren van seksueel overdraagbare aandoeningen, oftewel soa’s. Ze leren het belang van veilige seks en het gebruik van condooms om ziektes te voorkomen. Uit recent gepubliceerde cijfers van het RIVM blijkt dat voorlichting absoluut noodzakelijk is. Want die toonden aan dat het aantal gonorroegevallen de laatste jaren snel stijgt. Het is een van de vele soa’s die bijvoorbeeld onder studenten veel voorkomt, net zoals syfilis en chlamydia. Uiteraard zijn voorbehoedsmiddelen ook cruciaal om de verspreiding van hiv/aids tegen te gaan.
Ongewenste zwangerschappen voorkomen
Door de juiste kennis over te dragen voorkomen jongeren dat ze ongewenst zwanger worden. Kennis over conceptie, de menstruele cyclus en profylactische middelen is daarvoor essentieel. Een zwangerschap heeft een enorme impact op een tiener. Er moeten beslissingen genomen worden over een abortus of het houden van het kind. Als een aantal van dergelijke situaties voorkomen kan worden door seksuele voorlichting, is het al de moeite waard geweest.
Moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken
Jongeren vinden het vaak lastig om over seksualiteit te praten. Sterker nog, dat geldt ook voor veel volwassenen. Zodra er over seksuele voorlichting gepraat wordt, beginnen sommigen al te giechelen. Door seksualiteit in de klas te bespreken wordt het uiteindelijk normaler om er zelf ook over te praten. De vragen komen dan vanzelf zodat er nog meer informatie gedeeld kan worden.
Het wegnemen van schaamte en onzekerheid
Tijdens seksuele voorlichting komt aan het licht dat iedereen anders is. Lang niet iedereen heeft het perfecte lichaam dat je in de media voorbij ziet komen. Seksuele voorlichting kan daarom schaamte wegnemen. Want vrijwel alle jongeren zijn op een bepaalde manier onzeker over hun lichaam. Ze worden dagelijks voortdurend overspoeld door beelden op sociale media van de mooiste mensen met een droomlichaam. Terwijl foto’s en zelfs video’s in veel gevallen later digitaal bijgewerkt worden om een ideaalbeeld te creëren.
Het bevorderen van inclusiviteit
Door goede voorlichting zijn bepaalde zaken makkelijker bespreekbaar, bijvoorbeeld seksuele voorkeur en genderdiversiteit. Dat leidt tot meer acceptatie en bevordert het bespreken van diversiteit.
Alles bij elkaar opgeteld is seksuele voorlichting dus absoluut waardevol. Het verbetert de gezondheid en de veiligheid wanneer jongeren interesse krijgen in seksuele relaties.