Normal_pexels-cottonbro-4101143__1_

Vind jij de psyche van een mens interessant en het lijkt het je leuk om als therapeut aan het werk te gaan? Dan wil je natuurlijk eerst weten wat een therapeut precies is, want daar is vaak nog wel onduidelijkheid over. Om goed aan te geven wat een therapeut is, is het belangrijk om het verschil tussen een therapeut en een psycholoog te bespreken. Een psycholoog is iemand die psychologie aan een universiteit heeft gestudeerd. Ze mogen ook therapie geven, maar hebben doorgaans ook nog andere functies.

Therapeuten hebben niet altijd een universitaire studie afgerond, maar daarentegen hebben ze meer specifieke opleidingen gevolgd. Er zijn verschillende soorten therapeuten, maar in principe komt hun rol op hetzelfde neer: ze geven therapie met als doel de mentale gezondheid te verbeteren. Maar wat zijn dan de belangrijkste kenmerken van een goede therapeut?

Kenmerk 1: warmte en comfort 

Als je bijvoorbeeld een holistisch therapeut opleiding wilt volgen, dan is het belangrijk dat je een warme persoonlijkheid hebt. Dat wil zeggen: mensen moeten zich bij jou op je gemak voelen. Tijdens een therapie moeten cliënten namelijk hun emoties prijsgeven en dat is voor veel mensen best lastig.

Zeker wanneer ze dit van huis uit niet gewend zijn om te doen. Hoe warmer je persoonlijkheid, hoe beter je als therapeut bent. Dit geldt voor alle soorten therapeuten. Sommige mensen hebben van nature al een warme persoonlijkheid, maar dit is natuurlijk ook iets wat je kunt leren tijdens de opleiding. Of je kunt bijvoorbeeld aanvullende cursussen volgen.

Kenmerk 2: onbevooroordeeld 

Als therapeut is het ook belangrijk om onbevooroordeeld te zijn. Dit betekent dat je niet direct een mening over iemand hebt, wanneer je de persoon niet goed kent. En dit geldt natuurlijk ook voor bepaalde situaties. Het klinkt gemakkelijk om onbevooroordeeld te zijn, maar dat is het niet altijd in de praktijk.

Als therapeut ben je immers ook mens en iedereen heeft een morele code. Toch is het voor sommige therapeuten noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan huwelijkstherapeuten. Die moeten immers onpartijdig zijn, want anders gaat de behandeling nooit werken.

Kenmerk 3: empathisch

Als therapeut is het ook relevant om empathisch te zijn. En dan bedoelen we oprecht empathisch. Authenticiteit is namelijk belangrijk voor een therapeut, want mensen voelen het aan wanneer je niet oprecht bent.

Kenmerk 4: kennis van zaken

Als laatste: elke therapeut moet simpelweg ook kennis van zaken hebben. Als je binnen een specifiek vakgebied werkt, dan moet je weten wat de wetenschappelijk bewezen therapieën zijn, hoe je die moet uitvoeren en ga zo maar verder. Dit zijn natuurlijk de zaken die je leert tijdens je opleiding. Niet alleen in de praktijk, maar ook door letterlijk de boeken in te duiken.