Normal_pexels-george-milton-7034449

Het eerste jaar van je studie is een spannende periode vol nieuwe uitdagingen en ervaringen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Of je nu net van de middelbare school afkomt of al een tijdje hebt gewerkt voordat je aan je studie begint. In deze blog geven we je een aantal tips die je helemaal klaarstomen voor het eerste jaar van je studie.

Maak kennis met je studie en de universiteit

Voordat je aan je studie begint, is het belangrijk om je goed te verdiepen in de opleiding die je gaat volgen en de universiteit waar je gaat studeren. Lees de studiegids door, bekijk de vakken die je gaat volgen en maak kennis met de docenten en medestudenten. Zo weet je wat je kunt verwachten en kun je je alvast voorbereiden op de inhoud van de studie. Hier wordt vaak vanuit de instelling gelegenheid voor gegeven door middel van een introductiedag of een matchingsdag. Daarnaast kan het handig zijn om alvast een kijkje te nemen op de campus. Daar kun je kijken waar de collegezalen zijn, waar je kunt printen en waar je kunt studeren. Zo heb je op de eerste dag geen stress over waar je moet zijn. 

Maak een goede planning

Je krijgt een goed overzicht door het maken van een planning. Maak een overzicht van alle vakken die je gaat volgen, de deadlines voor opdrachten en tentamens en de momenten waarop je colleges hebt. Je rooster voor colleges en werkgroepen kun je importeren in je agenda op je telefoon. Daarnaast is het goed om rekening te houden met het aantal uren die je kwijt bent aan zelfstudie. Zo voorkom je dat je achter gaat lopen. 

Maak gebruik van de juiste hulpmiddelen

Tijdens je studie kun je gebruik maken van verschillende hulpmiddelen om je studie te ondersteunen. Denk hierbij aan studieboeken, samenvattingen, online colleges en studie-apps. Het is aan te raden om gebruik te maken van oefententamens om je optimaal voor te kunnen bereiden op de tentamenperiode. Schaf daarom een goede laptop aan waarmee je aantekeningen kunt maken tijdens colleges en de colleges nog een keer terug kunt kijken. Daarnaast is het ook handig om een goede studieplek te creëren waar je rustig en geconcentreerd kunt werken. 

Bereid je voor op het studentenleven

Als je op kamers gaat is het belangrijk om je daar goed op voor te bereiden. Zeker als je verhuist naar een andere stad moet je een aantal dingen regelen. Denk eraan om een nieuwe huisartsenpraktijk en tandartsenpraktijk te vinden. Het is onhandig om daarvoor steeds terug te moeten reizen naar je oude woonplaats. Voor de opticiën maakt dit niet uit, want je kunt ook heel eenvoudig online lenzen bestellen. Vergeet niet je nieuwe woonadres in te schrijven bij de gemeente. Dit kan ook nog eens voordelig zijn voor jezelf, als je in aanmerking komt voor huurtoeslag of een uitwonende beurs.