Veel scholieren en studenten gaan lopend of per fiets naar school. Dient een student verder te reizen, dan wordt vaak gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Voor veel studenten is dit kosteloos.
Het verkeer is gevaarlijk. Er gebeuren jaarlijks dan ook geregeld verkeersongelukken waar scholieren en studenten bij betrokken zijn. Met name op de fiets of lopend zijn jongeren kwetsbaar. Gebeurt er een ongeluk, dan is er vaak recht op een letselschade vergoeding. In Nederland geldt dat het verhalen van letselschade kosteloos is in die zin dat er geheel kosteloos aanspraak gemaakt kan worden op de juridische hulp van een letselschade specialist. Maar hoe zit het nu als de scholier of student dermate veel school mist dat er sprake is van een studievertraging? Levert dit schade op en hoe wordt deze letselschade verhaald?
Aansprakelijkheid bij een aanrijding
Alvorens het te hebben over de schade in het algemeen en schade door een studievertraging in het bijzonder, is het van belang te weten wie er aansprakelijk is voor letselschade. Daarbij dient een onderscheid gemaakt te worden tussen het soort ongeluk en de leeftijd van de leerling.
In Nederland geldt dat ieder motorvoertuig verplicht verzekerd is. Daarnaast is er een bijzondere regeling in het leven geroepen voor het geval een voetganger of fietser aangereden wordt door een motorvoertuig.
Is een kind ouder dan 14 jaar lopend of met de fiets onderweg naar school of studie en vindt er en ongeluk plaats met een motorvoertuig? De schade wordt dan altijd voor ten minste 50% vergoed door de verzekeraar van het motorvoertuig. Dit op grond van artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Op grond van dit artikel is een bestuurder van een motorvoertuig namelijk altijd voor ten minste 50% aansprakelijk voor de letselschade van het slachtoffer. Dit is alleen anders als de bestuurder van de auto of scooter kan aantonen dat er overmacht in het spel is.
Bij kinderen tot 14 jaar is er zelfs recht op een schadevergoeding van 100%. Dit is alleen anders als er sprake is van aan opzet grenzende roekeloosheid. In de praktijk doet deze situatie zich bijna nooit voor.
De letselschade van een scholier of student wordt dus altijd voor ten minste 50% vergoed door de letselschadeverzekering van het motorvoertuig. Zelfs als er door rood licht gereden wordt of er geen voorrang verleend wordt.
De studievertraging
Is de aansprakelijkheid volledig of voor een deel erkend door de letselschade verzekering? Dan is er recht op een letselschadevergoeding. Deze bestaat uit diverse schadeposten, waaronder schade door een studievertraging.
Ontstaat er als gevolg van een aanrijding een studievertraging, dan dient er waarschijnlijk een jaar extra schoolgeld of studiegeld betaald te worden. Omdat deze extra kosten het gevolg zijn van de aanrijding, wordt deze schade door de tegenpartij vergoed. Dit geldt ook voor extra of nieuwe boeken die door het ongeluk gekocht moeten worden.
Als gevolg van de studievertraging komt het verkeersslachtoffer ook later dan gepland op de arbeidsmarkt. Dit betekent dat er pas een jaar later salaris wordt verdiend. In de situatie zonder ongeluk zou er dus eerder gewerkt en dus eerder geld zijn verdiend.