Wat kost een dyslexie onderzoek? Zorgverzekeringen vergoeden dit niet. Voor kinderen tot 12 jaar kan de Jeugdwet helpen. Anders betaal je het zelf.

Heeft je kind extra hulp nodig door dyslexie? Laat dan een dyslexie onderzoek doen om een officiële dyslexieverklaring te krijgen. Dit bewijs is nodig voor extra ondersteuning op school. Maar wie betaalt zo'n onderzoek? De zorgverzekering, zowel het basispakket als aanvullende verzekeringen, vergoeden een dyslexietest niet. Niet getreurd: voor kinderen tot twaalf jaar biedt de Jeugdwet uitkomst.

Dyslexie onderzoek: Wat vergoedt je zorgverzekering?

Dyslexie is misschien de boosdoener als je kind moeite heeft met lezen en spellen. Deze aangeboren taalstoornis bemoeilijkt namelijk het lezen en schrijven. Tijdens de basisschoolperiode wordt deze leerstoornis meestal ontdekt. Voor een officiële dyslexie-indicatie is een onderzoek nodig. De zorgverzekering dekt de kosten van zo’n test niet, maar de Jeugdwet vergoedt deze voor kinderen van zeven tot twaalf jaar. Naast de leeftijd zijn er nog twee voorwaarden voor een vergoeding via de Jeugdwet: De school moet aangeven dat je kind een aanzienlijke leerachterstand heeft, bijvoorbeeld door slechte cijfers. De school moet vaststellen dat je kind grote problemen heeft met lezen en spellen en dat extra hulp niet voldoende helpt. In dat geval is er sprake van ernstige dyslexie (ed).

Dyslexie onderzoek: Wat vergoedt een aanvullende verzekering?

De zorgverzekering dekt dyslexie-onderzoek niet. Dat geldt voor zowel het basispakket als aanvullende verzekeringen. Daarom is het belangrijk om bij het jeugdloket van je gemeente te vragen hoe een dyslexietest werkt en wat de voorwaarden zijn. De vergoeding komt via de Jeugdwet. Let op: kinderen ouder dan twaalf jaar krijgen geen vergoeding via deze wet. Tip! Ook al vergoedt de zorgverzekering dyslexie onderzoek niet, toch is ziektekostenverzekering vergelijken de moeite waard. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt namelijk dat consumenten gemiddeld € 591 besparen door hun zorgverzekering te vergelijken.

Particulier dyslexie onderzoek – wat kost het?

Wat als je kind niet in aanmerking voor dyslexiezorg via de gemeente, bijvoorbeeld bij mildere dyslexie of als je kind ouder is dan twaalf? Laat dan een particulier onderzoek doen. Dit kost ongeveer € 700 à € 1.000. Een particulier onderzoek is hetzelfde als die via de Jeugdwet.