
Verandering roept soms ook weerstand op. Dat is eenmaal een psychologisch gegeven: mensen zoeken stabiliteit en houvast, maar wanneer een organisatie iets nieuws invoert, kan datgeen aanvoelen als een bedreiging van het vertrouwde. Toch slagen sommige bedrijven erin om hun teams niet alleen mee te krijgen, maar zelfs enthousiast te maken voor verandering. Geen standaard motivatiepraatjes of dwingend communiceren, hier zijn drie bewezen technieken die verandering op de werkvloer.
1. De illusie van keuze creëren
Er zijn veel mensen die een natuurlijke weerstand hebben tegen verandering die hen wordt opgelegd. En dat vervaagt alleen als ze doorhebben dat ze zelf invloed kunnen hebben op het proces.
Dit betekent niet dat je iedereen laat stemmen over een verandering – dat zou hoogstwaarschijnlijk ietwat te onpraktisch zijn – maar wél dat je manieren creëert waarop medewerkers zelf keuzes kunnen maken binnen het nieuwe kader.
Neem bijvoorbeeld een retailbedrijf dat recent overstapte op een nieuw CRM-systeem. Daarmee konden medewerkers zelf bepalen hoe ze getraind wilden worden (workshops, e-learning of peer-to-peer coaching). Het resultaat was -in plaats van weerstand- een vibe van autonomie en eigenaarschap.
De truc? Teamleden het gevoel geven dat ze regie hebben, zelfs als de richting al vaststaat.
2. De Zeigarnik-Techniek
Onvoltooide verandering trekt mensen aan. Het was de psycholoog Bluma Zeigarnik die ontdekte dat mensen onafgemaakte taken beter onthouden dan voltooide.
Dit fenomeen kan vervolgens slim worden ingezet bij change management. In plaats van een verandering als "af" te presenteren, kun je bewust een deel open laten, waardoor medewerkers psychologisch geneigd zijn om actief mee te doen.
Laat iets dus strategisch "open" in het veranderproces, zodat medewerkers zich betrokken voelen bij de afronding.
3. De IKEA-Paradox
Waarom voelen mensen meer emotionele waarde voor iets waar ze moeite in hebben gestoken? Dit is het IKEA-effect: als je zelf een kast in elkaar zet, waardeer je die meer dan wanneer iemand anders het voor je doet! Dit principe geldt ook voor verandering.
Want wanneer medewerkers actief een rol beginnen te spelen in de vormgeving van de nieuwe situatie – of dat nu is door processen te helpen ontwikkelen, testgroepen op te zetten of collega’s te coachen – zullen ze eerder eigenaarschap voelen en ontstaat er een hogere kans dat ze de verandering gaan inzien als iets positiefs.
Wij mensen waarderen immers wat we zelf mede hebben gecreëerd. Geef daarom iets om zelf ‘in elkaar te zetten’!
Wil jij je verder verdiepen in effectieve veranderstrategieën? Met een change management opleiding van The Lean Six Sigma Company leer je hoe je verandering op een doordachte en impactvolle manier implementeert.