DEN HAAG (Novum) - Voor het tweede jaar op rij hebben basisscholen en middelbare scholen ingeteerd op hun reserves. In 2011 maakten de scholen samen 171 miljoen euro meer op dan er binnenkwam. Een jaar eerder was dat 190 miljoen euro, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2007 hielden de scholen samen nog 285 miljoen euro over. Vanwege onzekerheid over de toekomst bleken veel scholen een geldreserve op te bouwen. Dat is echter niet de bedoeling omdat dat geld aan onderwijs moet worden besteed.
Een commissie concludeerde dat een buffer van vijf tot tien procent van de inkomsten toereikend is. Scholen die een grotere buffer hebben, moesten van de onderwijsinspectie een meerjarenplan opstellen waarin het overschot wordt ingezet voor onderwijs.
Het is dan ook niet verrassend dat scholen sinds 2007 geleidelijk steeds minder geld overhouden. In 2010 schoot de balans in het voortgezet onderwijs voor het eerst in de min, bij het basisonderwijs was dat een jaar eerder al het geval.
Tachtig procent van de uitgaven wordt aan personeel besteed, dat komt neer op veertien miljard euro. Scholen investeren ook nog altijd in onroerend goed en inventaris. De banktegoeden nemen daardoor af en hierdoor lopen scholen volgens het CBS financieel meer risico.