Normal_palestijnse_vlag

GAZA (Novum/AP) - Een nieuwe wet in Gaza die gescheiden onderwijs van jongens en meisjes vanaf 9 jaar verplicht stelt is een nieuw voorbeeld van de sluipende invoering van fundamentalistische praktijken door het Hamas-bestuur. Dat heeft Zeinab al-Ghnaimi, het hoofd van het enige centrum voor rechtsbijstand voor vrouwen in Gaza, dinsdag gezegd.

"De wetten die zij doorvoeren bevestigen de achterstelling van vrouwen", zei Al-Ghneimi. "Het is een duidelijke versterking van de cultuur van scheiding van geslachten en dit is onaanvaardbaar."

Sinds Hamas in 2007 aan de macht kwam, zijn vrouwen in hun doen en laten beperkt of verplicht om zich met lange gewaden en hoofddoeken te bedekken. Zo is het vrouwen verboden om in het openbaar waterpijp te roken, achter op motorfietsen te zitten of hun haar door mannelijke kappers te laten knippen. Zulke verboden zijn overigens in sommige andere delen van de Arabische en islamitische wereld niet ongewoon.

Het door Hamas gedomineerde parlement in Gaza aanvaardde maandag een nieuwe onderwijswet. Daarin staat dat jongens en meisjes vanaf hun 9e niet meer bij elkaar in de klas mogen zitten en dat meisjes niet door mannen mogen worden onderwezen. Deze scheiding van jongens en meisjes vanaf het begin van de puberteit wordt in de conservatieve Palestijnse samenleving breed aanvaard, ook op de liberaler bestuurde Westelijke Jordaanoever. Jongens en meisjes worden daar op openbare scholen vanaf de vierde klas ook van elkaar apart worden gehouden, ook al is er geen wet die dit voorschrijft.

Walid Mezher, juridisch adviseur van het ministerie van onderwijs in Gaza, zegt dat de wet de culturele voorkeuren van de Gazanen weerspiegelt. "Wij zijn een moslimsamenleving en wij eerbiedigen allemaal onze religie. De opzet is niet de islam af te dwingen, zoals sommigen beweren. Het gaat er eenvoudig om recht te doen aan de tradities en de cultuur van de samenleving." Mezher wijst er op dat de onderwijswet nog veel meer zaken regelt, zoals verbetering van de standing van leerkrachten. "De wet telt zestig artikelen en de media richten zich op één voetnoot."

Al-Ghnaimi zegt dat haar groep een verklaring heeft uitgegeven waarin tegen de nieuwe wet wordt geprotesteerd. Zij zegt dat zulke protesten in het verleden hebben gewerkt, zoals in 2009, toen een regel dat vrouwelijke advocaten voor de rechtbank sluiers moesten dragen terug werd gedraaid. Maar zij moet toegeven dat een bestuurlijke maatregel makkelijker terug wordt gedraaid dan een wet.

Gaza telt 690 scholen en ruim 466 duizend leerlingen. Er zijn 397 openbare scholen, 243 worden geleid door een hulporganisatie van de Verenigde Naties en er zijn 46 particuliere scholen. Van deze particuliere scholen zijn er maar vier waar jongens en meisjes ook in hogere klassen gemengd bij elkaar zitten: drie christelijke scholen en de American International School, met samen ongeveer 3500 leerlingen. Bestuurders van deze scholen wilden geen commentaar geven op de nieuwe wet.