Normal_jongeren_probleemjongeren

Het voortijdig schoolverlaten onder jongeren die een licht vergrijp hebben gepleegd is sterk minder bij de groep die voor hun daad een straf bij bureau Halt hebben uitgevoerd. Een Halt-straf verlaagt de kans op schooluitval met ruim 32 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht onder bijna 950 licht-criminele jongeren. Dit meldt Omroep West.

Het Top Institute for Evidence Based Education Research (TIER) van de Universiteit Maastricht onderzocht het effect van Halt op de schoolcarrières van de jongeren. Een willekeurige helft kreeg geen Halt-straf en de andere helft wel. Van de niet gestrafte groep verlieten 18 op elke 100 de school voortijdig terwijl bij de groep die de Halt-straf ontving dit er gemiddeld nog maar 12 op elke honderd zijn; een derde minder dan de eerste groep. Daarnaast blijkt dat jongeren met de Halt-straf gemiddeld drieënhalve maand langer naar school gaan.

De kern van de Halt-straf is dat er een preventief effect vanuit gaat op mogelijk verdergaande criminele activiteiten. Jongeren moeten in de Halt-straf bijvoorbeeld schade vergoeden en excuses aanbieden aan eventuele slachtoffers. Dit onderzoek toont voor het eerst aan dat investeringen ter preventie van verdergaand crimineel gedrag bij jongeren positieve effecten hebben op toekomstige onderwijsresultaten. Tot dusverre was alleen het omgekeerde aangetoond: onderwijsinvesteringen kunnen een positieve invloed hebben op toekomstig crimineel gedrag, aldus onderzoeker Chris van Klaveren van de Universiteit Maastricht.

Directeur Arina Kruithof van Halt wil de resultaten van het onderzoek bespreken met de politie en het Oppenbaar Ministerie. “Effectief straffen kan positief uitpakken, zo blijkt. We weten inmiddels dat voortijdig schoolverlaters een grotere kans hebben de criminaliteit in te gaan. Dan is het zaak om bij lichte vergrijpen er zo vroeg mogelijk vij te zijn en zo de kans te vergroten dat ze op school blijven”, aldus Kruithof.

© Nationale Onderwijsgids