(Novum) - Door bezuinigingen op het volwassenenonderwijs wordt het voor drop-outs vanaf dit jaar moeilijker om later alsnog een diploma voor de middelbare school te halen. Dat schrijft Trouw woensdag. Sommige scholen in het volwassenenonderwijs hebben al leerlingen moeten weigeren.
Wie zijn middelbare school zonder diploma heeft verlaten, kan vanaf zijn achttiende in het volwassenenonderwijs een mavo-, havo, of vwo-diploma halen. Dit type onderwijs wordt ook gebruikt door mensen met een havo-diploma die bijvoorbeeld alsnog een vwo-diploma willen halen.
Het volwassenenonderwijs wordt voor een groot deel betaald uit de educatiebudgetten van gemeenten. Jaarlijks ging daar tweehonderd miljoen euro in om. Dit jaar moeten de gemeenten het doen met 150 miljoen euro en vanaf volgend jaar met 115 miljoen euro.
Veel scholen en gemeenten onderhandelen nog over hoe deze bezuinigingen moeten worden doorgevoerd, maar in sommige gevallen is volgens de krant al duidelijk wat de effecten zijn. Zo moet de Joke Smitschool in Amsterdam terug van ruim twaalfhonderd naar duizend leerlingen. Een op de tien leraren moet het veld ruimen.
Sommige gemeenten willen alleen nog betalen voor leerlingen die alsnog hun havo-diploma willen halen. De scholen spreken in de krant van een tegenstrijdig beleid. Aan de ene kant wil het kabinet er alles aan doen om te voorkomen dat jongeren zonder diploma van school gaan, aan de andere kant wordt bezuinigd op de scholen die dat tegengaan.