De helft van de Friese scholen in het voortgezet onderwijs besteedt aandacht aan verkeerseducatie. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) heeft laten uitvoeren onder 125 scholen.

'Dat is een goed begin, maar wij willen naar 100%. Elke Friese leerling zou verkeersles moeten krijgen', zegt gedeputeerde Piet Adema. De voorzitter van het ROF presenteerde het onderzoeksrapport vandaag tijdens de verkeerseducatiemiddag.

Het ROF is blij dat de situatie in het voortgezet onderwijs nu helder in beeld is. Op basis van het onderzoek pleit het ROF voor een vaste plek voor verkeerseducatie in het lespakket. Hiervoor moeten speciale uren vrij worden gemaakt. Daarnaast wil het ROF onderzoeken of het bestaande lesmateriaal voldoende aantrekkelijk is en voldoet aan de behoeften van de scholen. De Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) kan helpen met advies en assistentie aan scholen.

In tegenstelling tot het basisonderwijs zijn er in het voortgezet onderwijs geen voorgeschreven aantal lessen verkeerseducatie per leerjaar. Wat nu aan verkeerseducatie wordt gedaan, gebeurt dus puur op basis van vrijwilligheid.

© Nationale Onderwijsgids