Normal_5193

De VO-raad is buitengewoon ontstemd dat minister Van Bijsterveldt het wetsvoorstel sectorvakken in het vmbo uit 2006 heeft ingetrokken. Scholen zijn al jarenlang bezig met zorgvuldige voorbereidingen op basis van toezeggingen van de minister.

Volgens het wetsvoorstel zouden alle leerwegen van het vmbo één verplicht sectorvak krijgen. Het tweede sectorvak zou een keuzevak worden. Nu omvat het vmbo-programma in alle leerwegen nog twee verplichte sectorvakken.

De voormalige Adviesgroep vmbo stelde in 2006 al als 'quick win' voor om het aantal verplichte sectorvakken terug te brengen tot één. Het biedt scholen meer ruimte voor maatwerk om in te spelen op de behoefte van leerlingen, hun leerwensen en capaciteiten. Leerlingen kunnen zich breder oriënteren, als zij ook een vak kunnen kiezen die niet is gebonden aan een sector.

Een ruime meerderheid van scholen is voorstander van deze verruiming. Na een uitvoerige veldraadpleging van alle betrokkenen, is voor alle sectoren en voor de intersectorale programma's in het vmbo één verplicht sectorvak gekozen.

In 2010 werd de inwerkingtreding van het wetsvoorstel uitgesteld. Een aantal scholen die al voorbereidingen had getroffen, moest hierdoor de vakkenkeuze weer inperken. De VO-raad heeft steeds gepleit voor eenduidigheid in de keuze voor sectorvakken en duidelijkheid voor de scholen.

Terug bij af
Dit besluit betekent dat scholen na jaren van onduidelijkheid en uitstel, nu weer terug bij af zijn. Met name voor de groeiende groep scholen die een intersectoraal programma aanbieden, betekent dit een voortzetting van onzekerheid; voor deze programma's is niet wettelijk bepaald welke vakken leerlingen moeten volgen.

De VO-raad doet een beroep op de minister om op korte termijn aan te geven op welke wijze zij de toegezegde ruimte in de keuze van sectorvakken gaat realiseren. Ook wil de VO-raad van de minister horen wat haar visie is op de programmering van de bovenbouw van het vmbo.