Normal_5192

Op zaterdag 9 april organiseert de Hogeschool van Amsterdam (HvA) voor de vijftiende keer de Schoolkrantdag: hét evenement voor schoolkrantredacties in Nederland. Vierhonderd redacteuren van havo, vwo en mbo krijgen de gelegenheid om in workshops kennis te maken met het journalistieke vak.

De Nationale Schoolkrantdag komt mede tot stand dankzij bijdragen van CJP, Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam, Schoolmagazine, Stichting Democratie en Media en de Universiteit van Amsterdam. Ook dit jaar zijn er weer verschillende workshops waarin de schoolkrantredacteuren de kneepjes van het vak leren van professionele redacteuren, art directors, columnisten en cartoonisten.

Naast een workshop voor hoofdredacteuren kunnen de scholieren onder meer kiezen uit workshops Poëzie, Bladformule, Drogredenen, Nieuws en nieuwsgenres, Tv-uitzending maken, Schrijven voor het web en Fotografie.

Natuurlijk kunnen schoolkrantredacties weer prestigieuze prijzen winnen: dit jaar in de categorieën Beste Schoolkrant, Beste Website en Beste Cover. De winnaar van de award Beste Schoolkrant 2011 krijgt een geldbedrag van 1500 euro én mag met tien personen naar de theatervoorstelling van SpangaS Live! - inclusief Meet & Greet met de cast. Vorig jaar won de Passie uit Utrecht met hun schoolkrant Quatsch de Award voor Beste Schoolkrant.

De award Beste Cover is een publieksprijs. Iedereen kan vanaf 1 april tot 5 april middernacht zijn of haar stem uitbrengen op de shortlist van drie covers via www.schoolkrantdag.nl. Deze covers kregen in de eerste stemronde de meeste stemmen.

Schoolmagazine reikt de aanmoedigingsprijs uit aan een schoolkrant met leuke, creatieve ideeën, waarbij nog iets verbeterd kan worden aan de uitvoering van die ideeën.

De presentatie is dit jaar in handen van columnist, creatief directeur, radio- en tv-presentator Tarik Yousif. Tarik zal bekendmaken welke redacties de felbegeerde Schoolkrant Awards 2011 hebben gewonnen. De Afro-Caribische drumband Kalentura zorgt met hun samba voor een feestelijke afsluiting.

De HvA-opleiding Media, Informatie en Communicatie organiseert de jaarlijkse Schoolkrantdag.