Uitbreiding hoorrecht passend onderwijs: 'Niet veel leerlingen hebben hier baat bij'

Onlangs heeft de Tweede Kamer ingestemd met uitbreiding van de Wet versterking positie ouders en leerlingen in het passend onderwijs. Hiermee moeten ouders en leerlingen die met passend onderwijs te maken hebben, meer inspraak en rechten krijgen via hoorrecht. Dit meldt Ouders & Onderwijs. 

In het wetsvoorstel van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Lisa Westerveld gaat het enkel om hoorrecht voor leerlingen met een ontwikkelingsperspectief. Volgens Ouders & Onderwijs zonder een aanpassing van het hoorrecht maar weinig veranderen voor de meeste kinderen. Maar weinig kinderen met een OPP hebben een extra ondersteuningsbehoefte. 8,2 procent van alle leerlingen krijgt extra ondersteuning op school, maar slechts 0,99 procent op de basisschool heeft een OPP. Op middelbare scholen heeft 1,7 procent van de leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte ontwikkelingsperspectief.

Geen hoorrecht op individueel niveau

Waar het wetsvoorstel van Westerveld alle leerlingen moet laten meepraten over basisondersteuning, gaat het wetsvoorstel van Ilana Rooderkerk van D66 over meepraten over basisondersteuning én extra ondersteuning voor kinderen met en zonder een ontwikkelingsperspectief. Het voorstel van Rooderkerk is niet aangenomen door de Tweede Kamer, maar die van Westerveld wel. Basis- en middelbare scholen moeten leerlingen de kans geven om hun mening te delen over de ondersteuning die de scholen bieden. Voor individuele leerlingen komt geen hoorrecht op extra ondersteuning als er geen ontwikkelingsperspectief is.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky