(Novum) - Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) voelt er weinig voor om de werkgeversbijdrage voor de kinderopvangtoeslag te verhogen. In het regeerakkoord is namelijk afgesproken dat de lasten voor werkgevers niet zullen stijgen, zei de bewindsman donderdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer.
De bewindsman reageerde hiermee op kritiek van de oppositie, maar ook van regeringspartij CDA. Kamerlid Eddy van Hijum (CDA) plaatste al eerder deze week vraagtekens bij het voorstel van Kamp. In de wet is namelijk afgesproken dat ouders, werkgevers en de overheid elk een derde van de kosten voor de kinderopvang voor hun rekening nemen.
Die afspraak gaat volgens het CDA nu op de helling, omdat de hoogste inkomens vanaf 2013 helemaal geen kinderopvangtoeslag meer krijgen voor hun eerste kind. Van Hijum vindt dat 'ieder gezin' moet kunnen rekenen op een bijdrage van hun werkgever. De werkgeversbijdrage ligt met 21 procent overigens onder de een derde. Verschillende partijen drongen erop aan om deze bijdrage te verhogen.
Volgens Kamp is er echter geen directe relatie tussen werkgevers en ouders meer. De bijdrage van de werkgevers wordt via een algemene heffing - een opslag op de WW-premie - geïncasseerd, legde hij uit. En ouders blijven niet meer dan een derde deel van de kosten betalen; overheid en werkgevers nemen samen de overige twee derde voor hun rekening.
Het kabinet zou de werkgeversbijdrage kunnen verhogen naar een derde, wat 350 miljoen euro extra oplevert. Omdat in het regeerakkoord is afgesproken dat de lasten voor werkgevers niet mogen stijgen, zal ergens anders de belasting worden verlaagd. Bijvoorbeeld de vennootschapsbelasting. "Per saldo schieten we er niets mee op", zei Kamp. Hij riep de Kamer op om de ogen niet te sluiten voor 'deze realiteit'.
De bewindsman gaat niettemin op verzoek van de Tweede Kamer in kaart brengen welke manieren er zijn om de werkgeversbijdrage te verhogen. De bezuinigingen op de kinderopvang moeten het kabinet 774 miljoen euro opleveren.