UTRECHT - Een spil in de wijk; een ontmoetingsplek waar onderwijs, kinderopvang, sport en cultuur samenkomen. De bouw van de nieuwe Brede School aan de Duurstedelaan in Utrecht past in het plan van de gemeente Utrecht om meer van dit soort multifunctionele accommodaties te realiseren.
In aanwezigheid van ruim zeshonderd kinderen, ouders en leerkrachten slaat Onderwijswethouder Jeroen Kreijkamp op donderdag 29 maart de eerste paal voor de bouw van de Brede School, die in het voorjaar van 2013 wordt opgeleverd.
Wethouder Jeroen Kreijkamp beschouwt de Brede School als een centrum voor het verbeteren van kansen: "Kinderen kunnen hun talenten hier maximaal ontwikkelen. Zowel tijdens als na schooltijd. En omdat diverse activiteiten op één locatie worden aangeboden, komen kinderen makkelijker met sport en cultuur in aanraking."
Één gebouw
De Brede School aan de Duurstedelaan maakt deel uit van de Masterplannen Onderwijshuisvesting 2007-2014 waarmee Utrecht zo'n 385 miljoen euro investeert in betere onderwijshuisvesting. Hierin is vastgelegd dat de drie basisscholen in Hoograven - Ariënsschool, Da Costaschool en De Hoge Raven - en de twee gymzalen nieuwbouw krijgen. De betrokken schoolbesturen en de gemeente hebben ervoor gekozen om in één gebouw een aanbod te realiseren voor kinderen van 0-12 jaar.
Er komt een gezamenlijk ouderlokaal voor de drie basisscholen. Hierin kunnen ouders elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen over de ontwikkeling en opvoeding van hun kinderen. Ook buurtbewoners kunnen in dit lokaal activiteiten organiseren. Zo wordt de school echt een spil in de wijk.
Duurzaam
Het slaan van de eerste paal is niet alleen de symbolische start van de nieuwbouw maar markeert ook de duurzame samenwerking tussen de basisscholen en de aanbieders van kinderopvang. In de tijdelijke huisvesting aan de Pagelaan wordt al een goede basis voor deze samenwerking gelegd.
Naast de samenwerking tussen de scholen is ook het gebouw duurzaam. De Brede School krijgt een energiezuinige verwarming: een 'lange termijn energie opslag' in de bodem. Dat houdt in dat de warmte van de zomerzon ondergronds wordt opgeslagen om het gebouw 's winters mee te verwarmen. De winterkou zorgt 's zomers voor aangename verkoeling. Zo wordt de school op een slimme manier op de gewenste temperatuur gebracht.
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen