Normal_10835

UTRECHT - Talentvolle basisscholieren uit de regio Utrecht doen op woensdag 18 april in het Universiteitsmuseum mee aan de zogenaamde Toptoets. De Toptoets is een toets om jonge bollebozen intellectueel uit te dagen.

De Stichting Cognitief Talent organiseert de landelijke Toptoets voor groep 8 van de basisschool dit jaar voor de zestiende keer. Scholieren kunnen de toets op school of op de universiteit maken. In het laatste geval verzorgt de universiteit een speciaal middagprogramma waar de scholieren kunnen kennismaken met de wetenschap en de dagelijkse praktijk op de universiteit. De Universiteit Utrecht organiseert deze middag in het Universiteitsmuseum.

De Universiteit Utrecht heeft al jaren ervaring met talentvolle scholieren. Samen met Pabo's, Universiteitsmuseum en wetenschappers van de Universiteit Utrecht stimuleert het Wetenschapsknooppunt talentontwikkeling in het basisonderwijs.: "Talentontwikkeling begint al op de basisschool. Kinderen beginnen heel vroeg met vragen stellen over hoe de wereld in elkaar zit", aldus Projectmanager Maarten Reichwein.

In het Toptoets-middagprogramma gaan de leerlingen in het Universiteitsmuseum op wetenschappelijk avontuur. Met verschillende proefjes maken ze kennis met onderzoek. Voor de ouders en begeleiders verzorgt de Universiteit Utrecht tegelijkertijd twee mini-colleges. Zo zal neuropsycholoog Martine van Zandvoort de spiegel van het menselijk brein proberen bloot te leggen. Natuurkundige Erik Langereis laat zien hoe atomen gestapeld worden en structuren met afmetingen van een miljoenste millimeter worden gefabriceerd.

Scholennetwerk
Het Scholennetwerk is ook betrokken bij de organisatie van de Toptoets. Dit netwerk werkt met veertig scholen in Utrecht samen om de aansluiting tussen voortgezet onderwijs en wetenschappelijk onderwijs te verbeteren.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen