Verus, de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs, is zeer kritisch over het wetsvoorstel van staatssecretaris Dekker om het oprichten van nieuwe scholen te vergemakkelijken. Dekker wil in de nieuwe wet het richtingsbegrip afschaffen. Die maatregel zal zo'n 125 scholen in Nederland de kop kosten, vreest de scholenvereniging. Dit meldt Verus.
Het gaat om zogeheten laatste scholen van de richting. Dat zijn scholen die, ook als het leerlingenaantal onder de opheffingsnorm duikt, overheidsfinanciering blijven ontvangen omdat zij de enige school zijn van een levensbeschouwelijke richting binnen een straal van 5 kilometer. Dekker wil in zijn nieuwe plannen echter geen rekening meer houden met de richting van een school. “Het is vanuit het oogpunt van rechtsgelijkheid niet houdbaar dat sommige scholen open mogen blijven onder de opheffingsnorm, terwijl de school ernaast wel moet voldoen aan diezelfde opheffingsnorm”, zei de staatssecretaris daarover eerder in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.
Scholenvereniging Verus inventariseerde voor hoeveel scholen deze wijziging het einde zou betekenen. De scholen hebben een leerlingenaantal onder de opheffingsnorm en zouden binnen de nieuwe wet niet langer aanspraak maken op bekostiging. Verus kwam op een totaal van 125 scholen, waaronder 25 vrijgemaakte basisscholen, 21 openbare, 19 algemeen bijzondere en 17 antroposofische scholen. Het volledige overzicht is te vinden op de website van Verus en is gebaseerd op cijfers van augustus 2015.
Verus vreest voor de gevolgen. Ruim honderd scholen zullen verdwijnen zonder dat duidelijk is wat daarvoor in de plaats komt. Ook vindt Verus de door Dekker voorgestelde overgangstermijn van tien jaar voor doorvoeren van de maatregel niet realistisch. De vereniging stelt dat ouders hun kinderen niet naar een school sturen wanneer duidelijk is dat hun kind op die school zijn schoolloopbaan niet volledig kan doorlopen. De overgangstermijn van tien jaar zal in de praktijk neerkomen op twee jaar, denkt Verus.
© Nationale Onderwijsgids