Normal_euro-currency-money-banknotes-background-payment-2024-10-18-04-09-51-utc

Vanaf 1 juli 2026 vervalt waarschijnlijk de mogelijkheid voor werkgevers om bij het UWV een vergoeding aan te vragen voor de transitievergoeding na ontslag wegens langdurige ziekte of twee jaar arbeidsongeschiktheid. Alleen werkgevers met maximaal 25 medewerkers zullen hier nog aanspraak op kunnen maken. Dit meldt de PO-Raad.

Op dit moment kunnen alle werkgevers de transitievergoeding die zij uitkeren bij ontslag na langdurige ziekte, nog vergoed krijgen via het UWV. Met de voorgestelde wetswijziging wil het kabinet deze regeling beperken tot kleinere organisaties. Naar verwachting zal dit leiden tot een afname van circa 80% van het aantal toekenningen.
 
Voor schoolorganisaties, met name in het primair onderwijs, betekent dit dat zij vanaf medio 2026 de volledige transitievergoeding zelf moeten bekostigen. Het advies is daarom om hier nu al rekening mee te houden in de meerjarenbegroting.
 
De Stichting Zelfstandige Publieke Werkgevers (ZPW), waar onder andere de PO-Raad bij is aangesloten, heeft namens meerdere publieke sectoren een reactie ingediend op de internetconsultatie van het wetsvoorstel. De ZPW maakt zich zorgen over de financiële gevolgen van deze wijziging voor met name grotere werkgevers in het onderwijs en de publieke sector.
 
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer