Tussen 2009 en 2012 is in veel scholen gebalanceerde ventilatie aangelegd. Daarbij blijkt ook veel mis te zijn gegaan. Zowel bij de aanleg als bij het gebruik, beheer en onderhoud. En dat heeft geleid tot ontevredenheid, te hoog CO2-gehalte, comfortklachten, en hoge onderhouds- en energiekosten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van RVO.nl onder vier scholen.
Het rapport 'Gebalanceerde ventilatiesystemen in bestaande schoolgebouwen, lessons learned' meldt dat er zowel bij de aanleg als het gebruik, beheer en onderhoud steken worden laten vallen. Een gezond schoolgebouw leidt tot betere leerprestaties en lager ziekteverzuim.
Op basis van dit onderzoek, ervaringen van RVO.nl met andere Frisse Scholen projecten en input van de VLA, de Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten stelde RVO.nl een lijst met adviezen op. Deze lijst biedt schoolbestuurders en schoolleiders meer grip op de inregeling en het functioneren van (klimaat)installaties. De installatiesector krijgt hiermee meer controle op de optimalisatie.
RVO.nl ontwikkelde een aantal nuttige instrumenten voor partijen die schoolgebouwen willen verduurzamen. Zoals de Installatiescan en een Lijst verduurzamingsmaatregelen. Dit is gedaan in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, in het kader van het Energieakkoord en de Green Deal Scholen.
© Nationale Onderwijsgids
Het CO2 gehalte is een goede indicator van de luchtkwaliteit in klaslokalen. Met een CO2 meter kun je realtime de luchtkwaliteit monitoren. Meten=Weten! Door in elk klaslokaal een CO2 meter te plaatsen, weet je te allen tijde of er voldoende wordt geventileerd en of een mechanisch ventilatiesysteem goed functioneert! www.bewustventileren.nl