Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

De scholen zijn alweer begonnen aan een nieuw seizoen. Veel schoolgebouwen, die gemiddeld 40 jaar oud zijn, hebben renovatie nodig. Maar het gebeurt niet, door geharrewar tussen schoolbesturen en gemeenten. Als ze er nu weer niet uitkomen, moet het kabinet ingrijpen", stelt voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen. Dit meldt Bouwend Nederland.

Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME, onderstreept de problemen: “Scholen hebben het hele jaar door een slecht binnenklimaat. Dat is te verhelpen, als schoolbesturen en de politiek weten wat er moet gebeuren. Daarom willen we graag CO2, fijnstof en temperatuur per school in kaart brengen en monitoren, en de uitkomsten daarvan openbaar maken. Om veel meer scholen gezond en energiezuinig te maken, zou kennis en kunde van dat soort bijzondere verbouwingen geclusterd moeten worden. Bijvoorbeeld op één plek in de gemeente.”
 
Deze problemen met gebouwen zijn hardnekkig. Verhagen: "Dat komt door een systeemfout in de onderwijshuisvesting, want daarin bestaan maar twee smaken: 'nieuwbouw' en 'onderhoud'. Dus 'renovatie' of 'verduurzaming' bestaat in het systeem niet. Gemeenten en schoolbesturen zien de noodzaak hiervan wel, maar ze blijven vaak soebatten over wie welke kosten moet dragen."
 
"De Tweede Kamer ziet dat ook en dringt aan op actie. Maar staatssecretaris Dekker wil 'renovatie' nog steeds niet regelen in de wet. De PO-Raad en VNG proberen hier namelijk onderling afspraken over te maken. In het derde kwartaal van 2016 moet dat tot positief resultaat leiden. Zo niet, dan ligt de bal bij de staatssecretaris. Haast lijkt hij nog niet te hebben."
 
Dezentjé: "Het kan zo natuurlijk niet verder. Daarom roepen we de staatssecretaris op tot actie: wacht niet op de PO-Raad en VNG. Maak zelf ook alvast een regeling en reserveer budget. De staatssecretaris kan zijn periode zo afsluiten met een belangrijke beslissing, waardoor alle leerlingen en docenten nog jarenlang goed kunnen leren en lesgeven in een gezond, passend en energiezuinig gebouw." 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids