Steeds meer jongeren en volwassenen kampen met een zogenoemde tabletnek. Dit zijn klachten die veroorzaakt worden door het gebruik van een tablet of smartphone in een verkeerde houding, waardoor er extra gewicht op de nekwervels komt. Gisteren, tijdens de internationale RSI-dag, was er aandacht voor dit moderne probleem. Dit meldt NU.nl.
Een tabletnek ontstaat wanneer men naar het scherm kijkt en daarbij het hoofd ver voor de torso laat uitsteken, waardoor de nek opeens veel meer gewicht moet dragen. Klachten zijn onder andere hoofdpijn en nekpijn, wat soms uitstraalt naar de schouders en armen.
22 kilo druk op nekwervels
Fysiotherapiewetenschapper Marlous de Haan ziet dat de problemen ontstaan omdat mensen hun tablet of smartphone op hun schoot leggen, of in ieder geval veel lager dan hun gezicht. “Als je op je scherm kijkt, terwijl de smartphone of tablet op je schoot ligt, dat kantel je de nek zo’n 45 graden.” Die kanteling staat volgens De Haan gelijk aan 22 kilo aan extra druk op de nekwervels. Dat gewicht is te vergelijken met het gewicht van een klein kind op je nek.
Kinderen met vergroeiingen
Smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken uit het leven van de meeste Nederlanders. “We gebruiken ze thuis, maar ook op ons werk en in de trein terug naar huis.” Het zijn vooral kinderen die zichtbaar onder het digitale leven lijden. Hun lichaam, dat nog in de groei is, vangt de vreemde houding zelf op. Hierdoor kunnen vergroeiingen ontstaan. “Door de hogere druk worden de wervels aan de voorzijde platter. Daardoor komt de wervelkolom blijvend in een andere stand te staan.” Ouders zouden dan ook het juiste voorbeeld moeten geven qua houding. Ook is het goed om de tijd die kinderen doorbrengen op tablets te beperken.
Om klachten te voorkomen, moet men een goede houding aanhouden. “Houd de telefoon in je hand en bij voorkeur recht voor je. Kantel niet je hoofd, maar je telefoon of tablet. Als je je kin iets intrekt, staat je hoofd recht en kun je toch nog op het scherm kijken.” Ook wordt aangeraden om een tas of kussen onder de tablet te houden, om zo de afstand naar het gezicht te verkleinen.
Door: Nationale Onderwijsgids