UTRECHT - Mensen met een laag opleidingsniveau, laag inkomen of zonder betaalde baan lopen een groter risico op een psychische aandoening. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut, dat dinsdag is gepresenteerd.

Uit de cijfers komt naar voren dat bijna de helft van de Nederlanders (43 procent) ooit last heeft gehad van een verslaving of van psychische problemen zoals stemmings- of angststoornissen.

Het kennisinstituut voor de geestelijke gezondheid ondervroeg ruim 6600 Nederlanders. Op basis daarvan concludeert het dat het risico op een depressie bij iemand met een lage opleiding tweemaal zo groot is dan bij iemand met een studie op hbo- of universitair niveau.

De kans op ADHD is bij mensen die van een laag inkomen moeten rondkomen, acht keer zo groot als bij mensen met een hoog inkomen. Bijna twee miljoen volwassenen hadden het afgelopen jaar last van een psychische stoornis.

Hulp

Nog geen derde van de Nederlanders met problemen zocht hulp bij bijvoorbeeld een arts. Een op de vijf bezocht de geestelijke gezondheidzorg. Een op de vijf kreeg bovendien medicatie voorgeschreven.

Nederlanders met een stemmingsstoornis maakten het meest gebruik van zorgvoorzieningen en zij kregen het vaakst medicatie voorgeschreven. Daarna volgden mensen met een angststoornis. vooruit en liggen we prima op schema.''