DEN HAAG - Leerlingen in het voortgezet onderwijs hebben in het schooljaar 2008-2009 meer uren onderwijs gekregen dan in het schooljaar daarvoor.
Meer dan twee derde (68 procent) van de scholen heeft voldoende lesuren verzorgd, maar er zijn dus ook nog veel scholen die niet voldoen aan de nieuwe norm van 1000 uur les per jaar.
Strenge aanpak
De bewindsvrouw vindt dat haar strenge aanpak vruchten afwerpt. ''Laten we deze stijgende lijn doorzetten'', zei ze woensdag. Alle scholen die niet aan de norm hebben voldaan, zijn onder verscherpt toezicht van de inspectie gezet.
Volgend jaar zal de toezichthouder de onderwijstijd op die scholen weer onderzoeken. Bij onderwijsinstellingen die meer dan 75 uur te weinig les hebben gegeven, wordt budget gekort.
Van Bijsterveldt vindt dat docenten en leidinggevenden inmiddels voldoende tijd hebben gehad om de norm te halen. ''Ik verwacht dat alle scholen vanaf dit schooljaar de nieuwe urennorm gaan halen.''
'Ophokuren'
Enige tijd geleden protesteerden scholieren in het hele land tegen de toenmalige norm van 1040 uur. Scholen zouden die norm vaak niet halen en om deze wel te halen zouden leerlingen tijdens 'ophokuren' geregeld hun tijd zitten te verdoen.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wilde de norm omlaag hebben en zag deze het liefst helemaal verdwijnen.
Hoopvol
Een commissie werd om advies gevraagd, waarna de norm op 1000 uren werd gesteld. De inspectie controleert het halen van die norm en ook of de aangeboden lessen kwalitatief aan de verwachtingen voldoen. Volgens de staatssecretaris zijn ook op dit vlak de bevindingen hoopvol.
Het LAKS is blij met de conclusie dat leerlingen nu meer les krijgen, maar wijst er wel op dat een op de drie scholen de urennorm nog steeds niet haalt. ''We verwachten van de betreffende scholen dat ze een kwantitatieve inhaalslag zullen maken, zonder in te leveren op de kwaliteit'', aldus voorzitter Emiel Willms