Ouders kunnen openbare basisscholen vragen godsdienst- of humanistisch vormingsonderwijs (GVO) te geven. Met name islamitische ouders zijn vaak niet op de hoogte van deze mogelijkheid en maken er zodoende te weinig gebruik van. Ook zijn openbare basisscholen te terughoudend in het aanbieden van islamles. Mesut Disli, landelijk coördinator islamitisch godsdienstonderwijs en consulent bij SPIOR (Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond), pleit daarom voor betere voorlichting.
Volgens Disli worden er informatiepakketten naar scholen gestuurd, maar die worden niet doorgegeven aan ouders. Sommige scholen zouden zelfs ideologische bezwaren hebben, door de negatieve beeldvorming rond de islam, zo meldt hij in een artikel van Binnenlands Bestuur van 17 mei.
De Universiteit van Utrecht deed in 2009 landelijk onderzoek naar het draagvlak voor islamitisch godsdienstonderwijs onder openbare basisscholen. Daaruit bleek dat op maar 48 scholen in heel Nederland islamitisch GVO wordt gegeven, op een totaal van 2500 scholen.
Volgens het Dienstencentrum GVO/HVO, het orgaan dat de rijkssubsidie voor godsdienstleraren verdeelt, kan het aanbieden van godsdienstonderwijs de integratie juist bevorderen, omdat het voor islamitische ouders een prikkel kan zijn om dan voor openbaar onderwijs te kiezen. De kans op radicaliserend godsdienstonderwijs zou in de moskee groter zijn dan in een klaslokaal.
Bron: Binnenlands Bestuur