Arie Geneuglijk, leraar aan de christelijke basisschool Eben-Haëzer in Lekkerkerk, heeft een klacht ingediend bij het Cito over het taalgebruik in de nieuwe entreetoets voor groep 7. Het taalgebruik van diskjockey Giel Beelen vindt Geneuglijk 'godslasterend'. Ook in een fragment uit een boek van Roald Dahl kan volgens de leerkracht uit Lekkerkerk niet door de beugel.

Volgens een voorlichter van het Cito zullen de bestaande procedures naar aanleiding van de klacht niet aangepast worden: "De toetsen worden samengesteld door een toetsdeskundige en in dit geval vier leerkrachten uit het (bijzonder) basisonderwijs. Er zijn vier screeningsrondes, waarin ook gelovige mensen de toetsen beoordelen. In dit specifieke geval hebben ook deze mensen daar op dat moment geen aanstoot aan genomen."

Geneuglijk zocht ook contact met de Bond tegen het vloeken. De directeur van de bond zei in een reactie tegen het Reformatorisch Dagblad dat er een brief geschreven is aan het Cito. 'Daarin verwoorden we dat we het een droevige zaak vinden dat Cito geen rekening houdt met de gevoelens van christenen.'

Bron: Reformatorisch Dagblad