Open dagen in coronatijd: hoe organiseren scholen dat?

In januari en februari worden normaal gesproken de open dagen op middelbare scholen georganiseerd, zodat toekomstige leerlingen en hun ouders verschillende scholen kunnen bezoeken om er een te vinden die het beste bij het kind in kwestie past. Door de coronacrisis verloopt ook dat dit jaar anders dan gewoonlijk: de fysieke open dagen zijn noodgedwongen afgelast. Maar zijn er alternatieven, en hoe vind je nu de beste school voor je kind? Wij zetten de informatie op een rijtje. 

Toen in het voorjaar van 2020 de scholen sloten vanwege het oprukkende coronavirus hoopten we allemaal dat dit van korte duur zou zijn, en dat we daarna weer op de normale voet verder konden gaan. Helaas was de realiteit een beetje anders. Half december werd de tweede lockdown, en daarmee het opnieuw sluiten van de scholen, aangekondigd, dit keer tot en met half januari. Op het moment van schrijven is nog niet bekend of deze lockdown verlengd gaat worden, maar we weten wel dat de open dagen van middelbare scholen zoals deze gewoonlijk zouden plaatsvinden niet door kunnen gaan. Daarom hebben scholen andere manieren verzonnen om toekomstige leerlingen en ouders toch zo goed mogelijk te informeren en te helpen bij de schoolkeuze.

Online

De meeste scholen organiseren online voorlichtingsactiviteiten ter vervanging van de fysieke open dagen. Hoe deze activiteiten worden ingericht, verschilt per school. Zo bieden scholen filmpjes, webinars en online rondleidingen aan, en zijn er online informatiebijeenkomsten en kennismakingsactiviteiten voor zowel leerlingen als ouders. Daarnaast stellen de meeste scholen natuurlijk ook veel informatie beschikbaar op hun website, waar je alles (het hele jaar door) rustig door kunt lezen. Wil je weten wat een specifieke school precies organiseert, dan kun je het beste op de website van die school kijken. Ook kun je de Open Dagen Planner van De VO Gids gebruiken. Let wel op dat je de meest recente informatie hebt, want door de ontwikkelingen rondom het coronavirus kan er nog wel eens wat veranderen. 

Samenwerking

In sommige regio’s werken scholen samen om een goede voorlichting te creëren voor ouders en kinderen. Zo kunnen leerlingen en ouders in Rotterdam en omgeving deze maand een grote digitale scholenmarkt bezoeken waar maar liefst 80 middelbare scholen aan meedoen. Op deze digitale markt presenteren de scholen zich online, worden er digitale workshops gegeven en kunnen bezoekers in gesprek gaan met de scholen. Deze virtuele open dagen zijn op 21, 25 en 28 januari, waarbij op elke datum een deel van de regio Rotterdam aan bod komt.

Door: Nationale Onderwijsgids
Bronnen: VOS/ABB, De VO Gids, Schoolkeuzehulp