De subsidieregeling voor de verbetering van het binnenklimaat in scholen voor primair onderwijs is verre van toereikend. Dat meldt de bij VOS/ABB aangesloten Stichting PlatOO voor openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs in de regio rond Helmond. VOS/ABB wil graag weten welke besturen tegen hetzelfde probleem aanlopen.

Samen met de besturen Nut Geldrop en De Eenbes heeft PlatOO in een brief aan de gemeente Geldrop-Mierlo laten weten dat onder de huidige condities geen uitvoering kan worden gegeven aan beoogde maatregelen om scholen ‘fris' te maken.

De besturen baseren zich op een haalbaarheidsonderzoek, waaruit blijkt dat de initiële investering hoger uitvalt dan de middelen die op grond van de subsidieregeling beschikbaar zijn. Daarbij is rekening gehouden met de voorwaarde dat het Rijk 60 procent van de kosten voor zijn rekening neemt en het aanvragende bestuur 40 procent. Bovendien loopt PlatOO aan tegen hoge exploitatiekosten.

Initiële investering
Het haalbaarheidsonderzoek richtte zich op vier scholen van de betrokken besturen. Uit het onderzoek blijkt dat de initiële investering om het binnenklimaat in deze scholen te verbeteren gemiddeld 7969 euro per lokaal is, terwijl er slechts 7500 euro beschikbaar is. Per lokaal is er dus een tekort van 469 euro. De onderzochte scholen hebben bij elkaar 40 lokalen. Het totale tekort voor deze vier scholen bedraagt dus 18.760 euro.

Exploitatie
Daarbovenop komen extra exploitatiekosten, waarvoor in de subsidieregeling niets is geregeld. De ventilatieapparatuur die in lokalen zou moeten worden aangebracht, vereisen periodiek onderhoud, bijvoorbeeld in de vorm van het vernieuwen van luchtfilters. Ook het elektriciteitsverbruik moet door het bestuur worden betaald. Bovendien moet de apparatuur over een periode van 20 jaar worden afgeschreven.

Het gaat hier volgens het haalbaarheidsonderzoek om een gemiddeld exploitatiebedrag van 5469 euro per jaar. Dit bedrag komt geheel voor rekening van de betrokken scholen.

Geen uitvoering
Huisvestingsspecialist Bas Otten van PlatOO benadrukt dat de maatregelen voor een beter binnenklimaat hard nodig zijn, maar dat de kosten te hoog zijn. ‘Al met al kunnen wij onder de huidige condities geen uitvoering geven aan de beoogde maatregelen', zo staat in de gezamenlijke brief aan de gemeente Geldrop-Mierlo.

Bron: VOSABB