UNICEF: 140 miljoen kinderen nog niet naar school door corona

Circa 140 miljoen basisscholieren moeten de start van hun nieuwe schooljaar voorlopig uitstellen, hoewel de zomervakantie in veel delen van de wereld bijna afgelopen is. VN-organisatie UNICEF waarschuwt dinsdag over deze schoolsluitingen als gevolg van de aanhoudende coronapandemie. Dit meldt ANP.

In 2020 waren scholen wereldwijd gemiddeld 79 dagen gesloten. Voor 168 miljoen kinderen waren de scholen na het begin van de pandemie zelfs bijna het hele jaar dicht. Een groot deel van die kinderen krijgt nu ook in het tweede opeenvolgende jaar te maken met schoolonderbrekingen. Dat leidt niet alleen tot leerachterstanden, maar bijvoorbeeld ook tot een toename van kinderarbeid en van kindhuwelijken, aldus de hulporganisatie. Ook is er een toename van mentale problemen onder jongeren zichtbaar en missen veel kinderen vaccinaties die ze normaliter op school toegediend krijgen.
 

Veel kinderen kunnen niet leren op afstand

Veel landen hebben maatregelen genomen om onderwijs op afstand te verbeteren. Maar voor ten minste 29 procent van de schoolgaande kinderen in de wereld blijkt leren op afstand nog steeds niet mogelijk. Dit komt vaak door een gebrek aan middelen. De jongste kinderen kunnen bovendien vaak geen digitaal onderwijs volgen door een gebrek aan begeleiding, of doordat zij worden gedwongen in (of buiten) huis te werken.
 

Regio Noord weer naar school

In Nederland zijn gisteren de eerste basisschoolleerlingen in regio Noord weer naar school gegaan. Hierbij worden nog wel enkele coronaregels gehanteerd, maar zijn er ook enkele versoepelingen ten opzichte van het vorige schooljaar. Zo hoeven leraren en leerlingen die minstens twee weken volledig zijn ingeënt in het nieuwe schooljaar niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. Verder hoeven alleen nog niet-gevaccineerde leraren in het basis- en middelbaar onderwijs en niet-gevaccineerde leerlingen in het middelbaar onderwijs twee keer per week een zelftest af te nemen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids