Uit onderzoek van de inspectie, `De benaming van opleidingen', blijkt dat de NCOI Opleidingsgroep in de voorlichting op haar website onduidelijk is over de status van een aantal van haar opleidingen en trainingen.
De NCOI Opleidingsgroep meldt op haar website dat ze ruim zevenhonderd opleidingen en trainingen aanbiedt. Een gedeelte van de opleidingen van de NCOI bestaat uit officieel door de overheid erkende mbo- en hbo-opleidingen. Bij het voltooien van zo'n opleiding ontvangt de afgestudeerde een diploma met civiel effect. Een ander deel van de opleidingen en trainingen bestaat uit niet door de overheid erkende leergangen, cursussen en trainingen. De kwaliteit van deze opleidingen en trainingen is niet getoetst door de Inspectie van het Onderwijs of de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) en het diploma heeft dan ook geen civiel effect.
De inspectie heeft de volgende onduidelijkheden vastgesteld:
- Over een aantal zogenoemde bachelor- en masteropleidingen (hbo) is de informatie over de status van de betreffende opleiding onduidelijk. Zo is bij een aantal niet-geaccrediteerde opleidingen vermeld dat de student, bij accreditatie, de bacheloropleiding afrondt met een officiële getuigschrift van de NCOI. In een aantal gevallen is een accreditatieaanvraag bij de NVAO ingediend, maar het is nog niet bekend of de NVAO deze accreditatie ook werkelijk verleent en zo ja, wanneer. In andere gevallen is bij de NVAO geen accreditatieaanvraag bekend. Ook de informatie hierover onder de knop `erkenningen' op de website is onduidelijk. Het overzicht van erkende Crebo-opleidingen onder deze knop roept geen vragen op.
- Op de website staan zowel bij hbo als mbo korte programma's van enkele maanden tot twee jaar vermeld. Deze programma's worden afgesloten met een diploma. De naam van de diploma's is verwarrend, omdat daarin de term `mbo' of `hbo' voorkomt. Zo leidt een eenjarig kernprogramma hoger management tot het `door NCOI officieel erkende diploma `HBO Hoger Management' of een kernprogramma kinderopvang van drie maanden tot een diploma `MBO Kinderopvang'. Het gaat echter niet om wettelijk erkende diploma's die, in het geval de hbo-opleiding, tot een erkende graad leiden.
De inspectie heeft schriftelijk en in een onderhoud met de NCOI erop aangedrongen de website zodanig aan te passen dat elk misverstand over de naam en status van opleidingen weggehaald is. De NCOI heeft de website enigszins aangepast, maar dit heeft nog niet alle onduidelijkheden over opleidingen opgelost.
Geaccrediteerde opleidingen zijn te vinden op de website van de NVAO.
Bron: Onderwijsinspectie (via Nieuwsbank.nl)