Basisscholen zetten steeds vaker gastdocenten in om het lerarentekort tegen te gaan. Volgens de onderwijsbond is dit een zorgelijke ontwikkeling voor de kwaliteit van het onderwijs. Dat meldt EenVandaag.
Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond vindt het hartverscheurend dat scholen gastdocenten moeten inzetten. “Het is natuurlijk prettig dat je op die dag opvang hebt en ouders niet thuis hoeven te blijven, maar het is geen onderwijs.”
Bevoegde leraren nodig
Roovers vervolgt: “Voor het onderwijs hebben we gewoon bevoegde leraren nodig die weten wat ze aan het doen zijn. Voor de cognitieve vaardigheden van kinderen, maar ook de sociaal emotionele ontwikkeling. Het is niet alleen maar leuk om met kinderen te werken. Er staat een hbo-opleiding van vier jaar voor, het is niet zomaar een hobby.”
Kansenongelijkheid
De lerarentekorten zijn er vooral op scholen die al een achterstand hebben. Daardoor krijgen die kinderen nu nog slechter onderwijs en neemt de kansenongelijkheid nog verder toe.
Lerarentekort
Het nieuwe schooljaar is gestart met een tekort van 9.100 leraren. De Algemene Vereniging Schoolleiders maakte deze week bekend dat zo’n 41 procent van de scholen start zonder bevoegde leraar voor de klas.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk