IVN Natuureducatie organiseert van maandag 10 juni tot en met zondag 16 juni de allereerste editie van de Week van de Natuur voor het basisonderwijs. 50.000 basisschoolleerlingen van ongeveer 1000 scholen leren deze week iedere dag iets nieuws over dieren en planten. Denk daarbij aan de koolmees en de brandnetel. Het thema van de natuurweek is ‘Vrienden voor het leven’. Kinderen die namelijk veel van de natuur weten, zorgen ook beter voor de natuur. Dat meldt Gezonde Leefstijl Op School.
Meer dan de helft van de basisschoolleerlingen in Nederland voelt zich niet verbonden met de natuur. Volgens het IVN moet de kwaliteit van het natuuronderwijs omhoog. En omdat er zo’n 1000 scholen meedoen aan de Week van de Natuur zou dit voor het nieuwe kabinet een ‘eyeopener’ moeten zijn. Het onderwijs beslaat nu alleen maar rekenen en taal, daar gaat in ieder geval de meeste aandacht naartoe, zo stelt het IVN. “Dat leerlingen kunnen uitrekenen wanneer de wereld vergaat is prettig, maar het voorkomen is natuurlijk beter.”
Natuuronderwijs
Natuuronderwijs moet tijdens de Week van de Natuur meer naar voren komen. De Week van de Natuur is voor de groepen 4 tot en met 7. Zij gaan tijdens deze week vaker naar buiten dan normaal. Scholen die meedoen hebben een lespakket gekregen. Daarmee kunnen ze elke dag op het schoolplein of in de buurt van de school een les volgen. Het ontdekkend leren en het zelf aan de slag gaan staan hierbij centraal. Als kinderen iets leren over de natuur, dan moet je ook vooral naar buiten gaan, zo geeft het IVN aan.
Dieren en planten in Nederland
Basisschoolleerlingen zullen zich tijdens de Week van de Natuur verbazen over een aantal diersoorten en planten in de natuur van Nederland. IVN werkt samen met het BNNVARA-programma Vroege Vogels. Zij proberen met ‘Expeditie 10’ leerlingen van alles te leren over direren en planten die bij hen in de omgeving leven en groeien.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk