Het nieuwe gebouw van basisschool 't PuzzelsTuk in Tuk is nog maar kort in gebruik, maar nu al te klein voor het aantal leerlingen. "We hebben onze lerarenkamer opgegeven en geven ook les in het dorpshuis," vertelt directeur Jacqueline Driezen. "Na de zomervakantie wordt het ruimtegebrek alleen maar groter." Dit meldt de Stentor.
In het hart van de school staat een grote tafel waar de leraren hun pauzes doorbrengen. "De oorspronkelijke lerarenkamer is al meteen na de verhuizing in gebruik genomen als extra lesruimte," legt Driezen uit. "Hier kan de onderwijsassistent met kleinere groepjes werken."
Hoewel Driezen het jammer vindt dat de lerarenkamer is opgeofferd, was het noodzakelijk. "Het is belangrijk om soms even terug te kunnen trekken, maar we hebben simpelweg de ruimte nodig voor onderwijs."
Tijdelijke oplossingen zoals noodlokalen
Sinds september 2022 is de school operationeel. "We hebben hiervoor lang in tijdelijke gebouwen gezeten waar het in de winter soms erg koud was. Dit nieuwe gebouw is dus een hele verbetering, maar het is nu al te klein."
Toen de school begon, waren er 98 leerlingen. De maximale capaciteit is 125, en dat aantal wordt na de zomervakantie overschreden. "We gaan op de eerste verdieping met tijdelijke wanden een extra lokaal creëren en gebruiken al een lokaal in het dorpshuis naast de school."
Driezen hoopt dat de gemeenteraad snel toestemming geeft voor noodlokalen. "Ons motto is dat je goed onderwijs kunt geven zonder perfecte faciliteiten, maar noodlokalen zijn niet ideaal. Bovendien weten we nog niet waar we die noodlokalen kunnen plaatsen. Als we ruimte van het schoolplein afnemen, ontstaat daar ook weer een probleem."
Toekomstige groei voorzien
Volgens Driezen, die pas directeur werd nadat de nieuwbouwplannen waren gemaakt, had de groei te voorzien moeten zijn. "De plannen voor de nieuwbouwwijk bij de Woldberg zijn al jaren bekend. Nieuwbouwwijken trekken vaak jonge gezinnen aan, en veel van die kinderen komen naar onze school."
Daarnaast worden er binnenkort nog eens veertig woningen gebouwd op het terrein van een voormalig tuincentrum. "Het is waarschijnlijk dat ook daar weer veel kinderen bij zullen komen."
De toename van het aantal leerlingen is niet het gevolg van een massale overstap naar 't PuzzelsTuk. De andere basisschool in Tuk, School B, groeit ook. Het aantal leerlingen daar is gestegen van 290 in 2020 naar 312 nu. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen. Hoe kan het dat hier geen rekening mee is gehouden?
Moeilijke prognoses
Volgens Esther Verhoeff van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt de grootte van een schoolgebouw bepaald door een modelberekening gebaseerd op demografische ontwikkelingen zoals geboortecijfers en woningbouw.
"Het maken van een nauwkeurige prognose is lastig," zegt Dagmar Burgers, woordvoerder van Steenwijkerland. "Vooral omdat een school minstens veertig jaar moet meegaan. In dit geval is de school kleiner begonnen en sneller gegroeid dan verwacht. Het lijkt erop dat de school in korte tijd een goede reputatie heeft opgebouwd."
"We hebben wel rekening gehouden met mogelijke uitbreidingen van het gebouw. We zijn nu in gesprek met het schoolbestuur om te bepalen wat er nodig is."
Advies voor toekomstige schoolgebouwen
In andere kernen wordt ook gesproken over nieuwe schoolgebouwen. Driezen adviseert: "Betrek docenten goed bij het ontwerp en kijk naar de geplande bouwontwikkelingen in de omgeving. Je wilt geen te grote school met lege lokalen, maar ook niet binnen twee jaar alweer te klein zijn."
De gemeenteraad moet nog goedkeuring geven voor de noodlokalen, maar is momenteel met reces. Dit wordt waarschijnlijk in september besproken.