Normal_group-of-high-school-students-doing-an-exam-in-cla-2024-04-04-17-39-21-utc

De recent geïntroduceerde doorstroomtoets heeft aanzienlijk bijgedragen aan gelijkere onderwijskansen bij de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs, zoals blijkt uit onderzoek dat staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens het onderzoek kreeg driekwart van de leerlingen bij wie het voorlopige schooladvies kon worden bijgesteld, daadwerkelijk een bijgesteld advies. Dit meldt de Rijksoverheid.

Staatssecretaris Paul benadrukt het belang van een eerlijk schooladvies, onafhankelijk van sociaal-economische of culturele achtergrond: "Het moet voor je schooladvies niet uitmaken waar je woont of hoeveel diploma’s je ouders hebben. Ik ben heel blij dat de doorstroomtoets daar sterk aan blijkt bij te dragen."

Uitkomsten van de toets

Uit cijfers van DUO over de definitieve schooladviezen blijkt dat 75% van de leerlingen die voor bijstelling in aanmerking kwam, deze ook heeft ontvangen. Scholen behouden de vrijheid om hun professionele oordeel te gebruiken bij het geven van het definitieve schooladvies, met het doel elk kind een passende onderwijsroute te bieden.

Veranderingen in schooladviezen

Dit jaar zijn er minder schooladviezen voor het praktijkonderwijs uitgebracht. Een interessant detail is dat bij leerlingen met een voorlopig advies voor praktijkonderwijs die een gecombineerd toetsadvies voor praktijkonderwijs en vmbo-basisberoepsgerichte leerweg (vmbo-bb) krijgen, het schooladvies niet hoeft te worden bijgesteld. Dit komt doordat de kenmerken voor een zuiver praktijkonderwijsadvies niet getoetst kunnen worden met de doorstroomtoets.

Aantal vmbo-adviezen afgenomen

Er is ook een daling te zien in het aantal vmbo-adviezen, terwijl het aantal dubbele adviezen, vooral havo/vwo, is toegenomen. Het aantal vwo-adviezen blijft ongeveer gelijk.

Toetskwaliteit en vergelijkbaarheid

Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) heeft bevestigd dat de resultaten van de zes verschillende doorstroomtoetsen goed vergelijkbaar zijn. Scholen hebben de vrijheid om een toets te kiezen die aansluit bij hun onderwijsvisie.

Toekomstige plannen

Staatssecretaris Paul is voornemens om te zorgen dat leerlingen een passende plek vinden in het voortgezet onderwijs en daar de nodige ondersteuning krijgen. Later dit jaar zal zij een brief sturen naar de Tweede Kamer om haar plannen verder uiteen te zetten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer