De W.J. Driessenschool in Grootschermer, met een studentenpopulatie van 42, zal vanaf uiterlijk 1 augustus 2025 zelfstandig opereren. Deze ontwikkeling werd mogelijk gemaakt door een succesvol initiatief van de dorpsraad, die een dreigende sluiting vanwege een lerarentekort wist te voorkomen. "We hopen een voorbeeld te stellen voor andere kleine scholen in Nederland dat opgeven geen optie is," aldus Jan Wind van de dorpsraad. Dit meldt NH Nieuws.
Oorspronkelijk stelde de overkoepelende scholenkoepel ISOB een fusie voor met een school in Driehuizen, gezien de sombere vooruitzichten voor de Driessenschool. De dorpsraad verzette zich echter tegen dit plan, en nu is er een intentieverklaring voor de bestuursoverdracht getekend. Jan Wind uitte zijn tevredenheid over deze ontwikkeling, benadrukkend hoe belangrijk het is voor de leefbaarheid van het dorp om de school te behouden.
Impact van de school op de gemeenschap
De aanwezigheid van de basisschool wordt gezien als cruciaal voor de sociale infrastructuur van Grootschermer. Jan Wind legde uit dat kinderen die lokaal naar school gaan, vaker betrokken raken bij lokale activiteiten zoals sportclubs. "Als kinderen naar een school in een ander dorp gaan, zullen ze waarschijnlijk daar hun vrijetijdsactiviteiten ondernemen, wat de lokale gemeenschapsvoorzieningen zoals de voetbalclub kan schaden."
De weg vooruit
Nu de intentieverklaring is ondertekend, heeft de dorpsraad een jaar de tijd om een eigen schoolbestuur te vormen en de overname van ISOB te realiseren. Dit omvat onder meer het overnemen van het huidige lerarenkorps en het herintroduceren van kinderopvang in het dorp. Tijdens deze transitieperiode zal een interim-directeur van ISOB leiding geven aan de school.
De zoektocht naar nieuwe bestuursleden is gericht op individuen met een sterke betrokkenheid bij de gemeenschap. "We ervaren brede steun vanuit de gemeenschap en ook vanuit politieke hoek, wat ons vertrouwen geeft in de toekomst van onze school," besluit Jan Wind.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer